Halfords-top trapt na naar Macintosh | RetailDetail

Halfords-top trapt na naar Macintosh

Halfords-top trapt na naar Macintosh

Volgens bestuursvoorzitter Ad Kimenai en commissaris Peter Verveen van Halfords heeft voormalige eigenaar Macintosh fouten gemaakt die hebben geleid tot de uiteindelijke ondergang van de keten.

Te strenge voorwaarden bij overname

Volgens Verveen begon het allemaal bij de verkoop van BelCompany, dat oorspronkelijk voortkwam uit een joint venture van Halfords en Pon Holding. Dat werd in 2011 los van Halfords verkocht voor 125 miljoen euro. Vervolgens heeft Macintosh nog jaren moeten zoeken naar een overnemer voor Halfords, dat geen al te beste resultaten voorlegde. Verveen vindt dat Macintosh beide bedrijven samen van de hand had moeten doen.

 

"De beurs was tevreden geweest met 105 miljoen euro. De overige 20 miljoen euro had ik als bruidsschat meegegeven aan de koper van Halfords. Ik had het absoluut niet op de Macintosh-manier gedaan", zegt Verveen aan De Financiële Telegraaf.

 

Halfords werd echter onder strenge voorwaarden verkocht aan de toenmalige kopman, die nu nog altijd zes franchisewinkels uitbaat. Dertien maanden na de verkoop ging het nog steeds niet goed met Halfords en was er opnieuw een financiering nodig. Volgens Kimenai waren de afspraken rond die financiering te streng en werd er te weinig tijd gegeven om de keten terug op de rails te krijgen. Daardoor liep het uiteindelijk slecht af, met een faillissement als gevolg.

 

Geen oplossingen

Ook de jaren voor de verkoop deed Macintosh te weinig moeite om Halfords te doen groeien: "Macintosh heeft Halfords weg laten kwijnen. Zoals ze nu ook met Kwantum doen. Die keten wordt nu door Leen Bakker verder in de hoek gedrukt", stelt Kimenai. Macintosh zou als enige oplossing steeds de prijzen hebben willen verhogen. "Dat werkt nooit. Dan prijs je jezelf uit de markt. Dat had niet mogen gebeuren. Nu zijn we de prijzen weer aan het verlagen", aldus Kimenai.

 

Na het faillissement van de keten maakten een aantal franchisenemers een doorstart en werden er bij curatoren ook nog enkele winkels overgenomen. Zowel Kimenai als Verveen geloven nog in de toekomst van de keten. "Maar liefst 90 procent van de mensen kent de naam Halfords."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.