Hema bant Zwarte Piet | RetailDetail

Hema bant Zwarte Piet

Hema bant Zwarte Piet

Hema zou verschillende verpakkingen van zijn Sinterklaasartikelen zo hebben aangepast dat Zwarte Piet vrijwel nergens meer te vinden is. Dit jaar zou de knecht nog wel beperkt verschijnen, maar volgend jaar verdwijnt hij volledig uit beeld.

Bestellingen dit jaar al gebeurd

Volgens Het Parool blijkt uit interne communicatie bij Hema dat vanaf volgend jaar Zwarte Piet volledig zal verdwijnen. De reden dat het met een jaar vertraging gebeurt, is dat de aankopen voor de volgende Sinterklaasperiode al gebeurd waren. In 2015 zal de helper van Sinterklaas echter niet meer in de winkelrekken te vinden zijn.

 

De discussie over de invulling van Zwarte Piet woedt al een tijdje zeer hevig: tegenstanders vinden hem een negatief racistisch stereotype, terwijl voorstanders van mening zijn dat de hele discussie zwaar overtrokken is. Ook andere Nederlandse ketens hebben problemen met hoe ze Zwarte Piet wel of niet kunnen gebruiken: zo kreeg De Bijenkorf veel kritiek omwille van zijn Zwarte Klimpieten, maar zegt het die niet te zullen vervangen, omdat ze volgens hen geen negatief stereotype uitstralen.

 

"De Zwarte Pieten hebben bij de Bijenkorf al jaren geen gouden oorringen meer en waren er Pieten met steil haar en een visgraatvlecht", meldt een woordvoerder aan Het Parool. "Dat was al zo voordat de Zwarte Piet-discussie losbarstte."

 

In juli oordeelde de Amsterdamse rechtbank nog dat Zwarte Piet een negatief stereotype is, een uitspraak waartegen de gemeente Amsterdam en Het Pietengilde in beroep gingen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.