Hema bant Zwarte Piet

Hema bant Zwarte Piet

Hema zou verschillende verpakkingen van zijn Sinterklaasartikelen zo hebben aangepast dat Zwarte Piet vrijwel nergens meer te vinden is. Dit jaar zou de knecht nog wel beperkt verschijnen, maar volgend jaar verdwijnt hij volledig uit beeld.

Bestellingen dit jaar al gebeurd

Volgens Het Parool blijkt uit interne communicatie bij Hema dat vanaf volgend jaar Zwarte Piet volledig zal verdwijnen. De reden dat het met een jaar vertraging gebeurt, is dat de aankopen voor de volgende Sinterklaasperiode al gebeurd waren. In 2015 zal de helper van Sinterklaas echter niet meer in de winkelrekken te vinden zijn.

 

De discussie over de invulling van Zwarte Piet woedt al een tijdje zeer hevig: tegenstanders vinden hem een negatief racistisch stereotype, terwijl voorstanders van mening zijn dat de hele discussie zwaar overtrokken is. Ook andere Nederlandse ketens hebben problemen met hoe ze Zwarte Piet wel of niet kunnen gebruiken: zo kreeg De Bijenkorf veel kritiek omwille van zijn Zwarte Klimpieten, maar zegt het die niet te zullen vervangen, omdat ze volgens hen geen negatief stereotype uitstralen.

 

"De Zwarte Pieten hebben bij de Bijenkorf al jaren geen gouden oorringen meer en waren er Pieten met steil haar en een visgraatvlecht", meldt een woordvoerder aan Het Parool. "Dat was al zo voordat de Zwarte Piet-discussie losbarstte."

 

In juli oordeelde de Amsterdamse rechtbank nog dat Zwarte Piet een negatief stereotype is, een uitspraak waartegen de gemeente Amsterdam en Het Pietengilde in beroep gingen.

Tags: