Hema gaat coronaverlies met nieuw management te lijf

Shutterstock

Hema heeft vorig jaar een verlies van 214,8 miljoen euro geleden, terwijl ook de omzet daalde. De grote boosdoener: het coronavirus, al was er ook de hele overnamesaga. Een nieuw managementteam staat nu klaar.

 

Herkapitalisatie en coronakosten

Warenhuisketen Hema heeft er in 2020 een bijzonder woelig jaar op zitten. Niet alleen was er de coronacrisis, het was ook het jaar waarin eigenaar Marcel Boekhoorn door de schuldeisers werd afgezet en een moeizame overnamestrijd rond het Nederlandse icoon losbrak. Uiteindelijk kwam de keten in handen van investeerdersgroep Parcom en Jumbo-eigenaars familie Van Eerd, maar die redding kwam niet zonder prijs.


Na een schuldsanering is de obligatieschuld gehalveerd tot 300 miljoen euro. Ook de jaarlijkse rentelasten zijn met 80% verminderd tot zo’n 10 miljoen euro per jaar. De nieuwe eigenaren hebben de schuld sindsdien nog verder teruggedrongen tot 200 miljoen euro. Die herkapitalisatie- en financieringskosten, en natuurlijk de coronapandemie, zorgden er wel voor dat Hema vorig jaar met een nettoverlies van 214,8 miljoen euro eindigde. Zonder eenmalige afwaarderingen kwam onder de streep nog 149,6 miljoen euro onder nul uit.


Ook de omzet is vorig jaar gezakt met 15,5%, wat dan wel volledig de schuld is van het coronavirus. Toch is de e-commerceverkoop verdubbeld, met dank aan een “multichannel-strategie, een forse uitbreiding van de logistieke capaciteit en de inzet van winkels als lokaal magazijn volgens het ship-from-store-model”, aldus het bedrijf. Het partnershipmodel van Hema breidde ondertussen uit: spulletjes van de keten zijn inmiddels bij 662 supermarkten van Jumbo, Franprix en Géant/Casino (in Frankrijk) te vinden.

 

Nieuwe start voor Hema

Na wat Hema zelf “een van de meest uitdagende jaren ooit” noemt, staat vanaf 1 juni ook een nieuw managementteam paraat. Kersverse topvrouw Saskia Egas Reparaz – de vervangster van jarenlange CEO Tjeerd Jegen – krijgt de hulp van een zeskoppige ploeg. Het gaat meer bepaald om Wilma Veldman (Chief Product Officer), Bas Verheijen (Chief Customer Officer), Machiel Lagerweij (Chief Operating Officer) en Pieter Heij (Chief Technology Officer) als nieuwkomers, al werkten Veldman en Lagerweij in het verleden ook al ooit voor Hema. Nadine Beister en Joost de Beijer blijven hun vroegere rol van Chief People Officer en Chief Financial Officer gewoon vervullen.


Hema laat “de financiële uitdagingen van de afgelopen jaren definitief achter zich”, klinkt het, en dat zou ook al te zien zijn aan de prille eerste resultaten sinds de heropening van de winkels in Nederland op 28 april. De bezoekersaantallen zijn nog beperkt, maar de cijfers zouden al beter zijn dan die van dezelfde periode in pre-coronajaar 2019.