Hema mag betaalde pauzes niet afschaffen | RetailDetail

Hema mag betaalde pauzes niet afschaffen

Hema mag betaalde pauzes niet afschaffen

De verschillende ondernemingsraden bij Hema hebben het plan om betaalde pauzes bij de bakkerijen, distributiecentra en filialen af te schaffen naar de prullenmand verwezen.

Tot 10% meer uren

Hema wilde de betaalde pauzes afschaffen als besparingsmaatregel, nadat het slechte financiële cijfers moest voorleggen. Het kwam er dan op neer dat werknemers meer moesten werken voor hetzelfde loon. Winkelmedewerkers moesten dan tot 5 procent meer uren kloppen, terwijl werknemers van de distributiecentra zelfs tot 10 procent meer moesten werken.

 

De ondernemingsraden hebben echter besloten om het plan niet door te voeren, omdat het niet voldoende onderbouwd is bij het personeel. Ze erkennen wel dat er besparingen moeten gebeuren.

 

"Pijn eerlijker verdelen"

"Ondernemingsraden kijken niet alleen naar de belangen van medewerkers", zo staat in een nieuwsbrief die afgelopen week is verspreid onder de werknemers van Hema, "maar worden ook verwacht mee te denken over wat voor het bedrijf belangrijk is. Dat was in dit geval best lastig. Ondernemingsraden krijgen meer informatie over de ontwikkelingen van Hema en weten meer over hoe het ervoor staat. Wat weegt dan het zwaarste? De omzetcijfers van Hema of de persoonlijke belangen van onze collega's?"

 

De ondernemingsraad merkte ook op dat met de voorgestelde maatregel het hoofdkantoor en de kantoormedewerkers van bepaalde bedrijfsonderdelen buiten schot blijven. Het vraagt dan ook om de pijn eerlijker te verdelen over heel het bedrijf.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.