Hema mag betaalde pauzes niet afschaffen

Hema mag betaalde pauzes niet afschaffen

De verschillende ondernemingsraden bij Hema hebben het plan om betaalde pauzes bij de bakkerijen, distributiecentra en filialen af te schaffen naar de prullenmand verwezen.

Tot 10% meer uren

Hema wilde de betaalde pauzes afschaffen als besparingsmaatregel, nadat het slechte financiële cijfers moest voorleggen. Het kwam er dan op neer dat werknemers meer moesten werken voor hetzelfde loon. Winkelmedewerkers moesten dan tot 5 procent meer uren kloppen, terwijl werknemers van de distributiecentra zelfs tot 10 procent meer moesten werken.

 

De ondernemingsraden hebben echter besloten om het plan niet door te voeren, omdat het niet voldoende onderbouwd is bij het personeel. Ze erkennen wel dat er besparingen moeten gebeuren.

 

"Pijn eerlijker verdelen"

"Ondernemingsraden kijken niet alleen naar de belangen van medewerkers", zo staat in een nieuwsbrief die afgelopen week is verspreid onder de werknemers van Hema, "maar worden ook verwacht mee te denken over wat voor het bedrijf belangrijk is. Dat was in dit geval best lastig. Ondernemingsraden krijgen meer informatie over de ontwikkelingen van Hema en weten meer over hoe het ervoor staat. Wat weegt dan het zwaarste? De omzetcijfers van Hema of de persoonlijke belangen van onze collega's?"

 

De ondernemingsraad merkte ook op dat met de voorgestelde maatregel het hoofdkantoor en de kantoormedewerkers van bepaalde bedrijfsonderdelen buiten schot blijven. Het vraagt dan ook om de pijn eerlijker te verdelen over heel het bedrijf.

Tags: