Hema mag notarisdienst voortzetten

Hema mag notarisdienst voortzetten

Hema mag zijn notarisdiensten voortzetten. Een rechtbank in Amsterdam heeft een klacht daartegen van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie verworpen.

125 euro per akte

Hema startte zijn notarisdienst in oktober 2013. Voor 125 euro per akte kunnen consumenten er een samenlevingscontract of een testament laten opmaken. Het volstaat daartoe een aantal vragen te beantwoorden op de website van de distributeur. Vervolgens wordt een ontwerp van akte opgemaakt, dat aan een notaris wordt gezonden die de consument vrij kan kiezen uit een lijst van Hema. Die werkt de akte af, waarna ze ook rechtsgeldig wordt. Afhankelijk van het doel en de gezinssamenstelling zijn één tot drie aktes nodig.

 

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) toonde zich evenwel niet opgezet met de voorbereidende werken door Hema. Ze vonden dat de notarissen onvoldoende zicht hadden op de totstandkoming van de aktes. Een klacht bij de Kamer voor het Notariaat werd echter ongegrond verklaard, en nu komt een rechtbank in Amsterdam tot dezelfde conclusie. Daarmee is het juridische eindstation bereikt en kan Hema zijn notarisdienst ongestoord verderzetten.

 

In sommige gevallen is de notarisdienst van Hema trouwens niet geschikt voor de vraag die de consument heeft. In dat geval wordt hij rechtstreeks naar een notaris doorverwezen.

Tags: