Herstel consumentenvertrouwen stokt | RetailDetail

Herstel consumentenvertrouwen stokt

Herstel consumentenvertrouwen stokt

Het Nederlandse consumentenvertrouwen is in juni 2014 niet verder verbeterd. Het bleef hangen op het niveau van de voorgaande maand en is meteen de eerste keer sinds september 2013 dat er geen vooruitgang werd geboekt.

Sterke vooruitgang over afgelopen jaar

De voorbije maanden ging het consumentenvertrouwen er nochtans met rasse schreden op vooruit. In juli 2013 stond de indicator van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog op -37. Dat betekende dat er toen 37 procent meer pessimisten waren dan optimisten. Sindsdien verbeterde de stemming stelselmatig: sinds mei 2014 staat de aanwijzer op -2, even hoog dus als eind 2007. Alleen in september bleef de indicator even hangen, iets wat hij nu dus overdoet.

 

De Nederlandse consumenten zijn nochtans positief over het algemene economische klimaat, maar ze zijn nog negatief over hun eigen financiële situatie. Dat verklaart ook waarom hun bereidheid tot het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, beperkt blijft.

 

Huishoudens gaven iets minder uit in april

Volgens het CBS hebben de Nederlandse huishoudens hebben in april trouwens 0,1 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand van vorig jaar.

 

De verkoop van voeding en genotmiddelen lag nochtans 3,2% hoger dan een jaar geleden. Ook gaven ze 3,8% meer uit aan duurzame goederen als kleding en auto’s. Aan diensten besteedden de huishoudens 0,9% meer dan een jaar eerder. Daarentegen gaven ze aan overige goederen, waaronder gas, 11,4% minder uit dan een jaar voordien.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.