Het Vakcentrum bundelt de krachten van franchisenemers | RetailDetail

Het Vakcentrum bundelt de krachten van franchisenemers

Het Vakcentrum bundelt de krachten van franchisenemers

Op 7 mei gaat een nieuwe, retailbrede vereniging van start, die zich sterk maakt voor franchisenemers. Initiatiefnemer is het Vakcentrum, dat een veel krachtiger geluid wil laten horen tegen franchisegevers.

Positieve reacties

Het initiatief om dit te gaan doen loopt al langer, maar vandaag maakt het Vakcentrum – dat zich primair richt op de belangen van ondernemers in food en FMCG – dit wereldkundig. "In januari dit jaar hebben we een rapport gepubliceerd waarin we melding maken van alle knelpunten in de relatie tussen franchisegevers en franchisenemers", zegt Theo Urselmann namens het Vakcentrum.

 

"Dit rapport heeft veel aandacht gekregen, ook van de politiek. In mei zal hierover ook in een Kamercommissie worden gesproken. We weten dat deze problematiek ook in non-food speelt, dus hebben we de afgelopen maanden de animo gepeild onder verenigingen van franchisenemers in non-foodsectoren of ze zich willen aansluiten bij ons initiatief."

 

"Daarop hebben we veel positieve reacties en toezeggingen gekregen. Vandaar dat we vanaf 7 mei officieel van start kunnen gaan", klinkt het. 7 mei is niet toevallig de 'Dag van het Vakcentrum'.

 

'Wetgeving noodzaak'

Beruchte knelpunten in de franchiserelatie zijn onder meer verkeerde exploitatieprognoses vanuit de franchisegever, eenzijdig toegevoegde aanpassingen in de contracten vlak voor de ondertekening, allerlei side-letters en verplichte geheimhoudingsverklaringen. Ook inhoudelijk zijn er belangenconflicten over zaken als kosten en marges, het gebruik van consumentendata, de verdeling van online omzet of het verwerven van meerdere vestigingspunten.

 

"Het zijn bekende knelpunten waarvoor eigenlijk wetgeving noodzakelijk is, om de rechten van franchisenemers beter te waarborgen", stelt Urselmann. "Deze nieuwe vereniging bundelt de krachten van verschillende verenigingen van franchisenemers om met één mond te spreken, ruis te voorkomen en ervoor te waken dat we tegen elkaar worden uitgespeeld."

 

De nieuwe vereniging is geïnspireerd op het reeds bestaande Vakcentrum Forum, waarbij de verschillende verenigingen van franchisenemers in de supermarktbranche al met elkaar overleggen. "Ook de vereniging van Jamin-franchisers zit daarbij aan tafel en dat is de basis die we nu verder uitbouwen door toevoeging van non-foodverenigingen", zegt Urselmann.

 

Nederland en België

Nu verschillende Nederlandse franchisegevers ook in het buitenland actief zijn, en dan vooral in België, rijst de vraag of ook Belgische ondernemers een stem krijgen in de nieuwe belangenbehartiger? "We benaderen het op formuleniveau, dus buitenlandse franchisers nemen we hierin mee", zegt Urselmann.

 

"Het accent zal op de Nederlandse situatie liggen, maar zeker in food heeft het Vakcentrum regelmatig overleg met Belgische verenigingen van franchisenemers", besluit hij.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Wehkamp en BCC slaan handen in elkaar

05/07/2018

Onlineretailer Wehkamp en elektroketen BCC worden exclusieve alliantiepartners: vanaf oktober starten de formules een grote strategische samenwerking, die in fases steeds verder zal worden uitgebreid.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.