Hoe China ontwaakt uit coronacrisis

Hoe China ontwaakt uit coronacrisis
Shutterstock.com

In China lijkt het ergste van de coronapandemie achter de rug, en experts verwachten zelfs een volledig herstel van de detailhandel in de tweede helft van het jaar. Welke lessen kunnen wij daaruit trekken?

 

Herstel ingezet

Hoe moet het verder na corona? Een blik op de ontwikkelingen in China, waar het publieke leven stilaan weer op gang komt, geeft alvast een idee van wat we zoal kunnen verwachten. Volgens vastgoedadviseur Savills Retail China is een volledig herstel van de retailsector in het Aziatische land in de tweede jaarhelft waarschijnlijk, schrijft InsideRetail Asia. Consumenten keren er voorzichtig terug naar de winkels: winkelcentra in Shanghai schatten het aantal bezoekers momenteel op 30% van het pre-coronaniveau.

 

Hoewel sommige restaurants definitief de deuren moesten sluiten, omdat ze niet in staat waren om de arbeids- en huurkosten tijdens de lockdown te dekken, hebben de restaurants die het overleefden toestemming gekregen om opnieuw te openen na een aanvraagprocedure. Gekende restaurants zijn weer populair na de uitbraak van het coronavirus.

 

Voorzorgsmaatregelen

Ook de meeste fitnesscentra in China zijn heropend, met uitzondering van die in Peking. Er gelden wel strikte hygiënemaatregelen om een heropflakkering van de epidemie te voorkomen. Zo is het aantal bezoekers dat tegelijk mag sporten gelimiteerd. Sinds enkele dagen zijn ook de nachtclubs en pretparken in de meeste steden weer open. De Chinese consumenten lijken deze plaatsen echter vooralsnog te willen mijden.

 

Een voorzichtige heropleving is ook de hoop in andere landen die stilaan hun maatregelen versoepelen, zoals Oostenrijk en Polen en zelfs Spanje en Italië (minus Lombardije). Minder positief nieuws komt er uit Japan, waar in enkele provincies een tweede golf besmettingen is vastgesteld en de lockdown dus terug is ingevoerd.

 

Het IMF bracht bovendien vandaag een rapport uit, dat voorspelde dat in heel wat landen de economie in 2020 ongeveer 7% gaat krimpen (in België iets minder, in Nederland iets meer). Voor het Verenigd Koninkrijk spreekt een rapport zelfs over een krimp van 14% voor het hele jaar (en -35% voor het lopende kwartaal). Als de economie effectief zo sterk zou krimpen, betekent dat ook weinig goeds voor de verkopers van niet-essentiële producten en diensten...