Hogere boetes voor sjoemelsolden?

Hogere boetes voor sjoemelsolden?

Hogere boetes voor sjoemelsolden?

Minister Kris Peeters (CD&V) wil hogere boetes voor handelaars die sjoemelen met solden. Dat heeft hij laten weten na nieuwe problemen met soldenprijzen die niet lager bleken te liggen dan de normale prijs van vóór de start van de koopjes.

Na Media Markt ook Mango in opspraak

Vandaag riskeren handelaars die sjoemelen met de solden boetes van 1.500 tot 60.000 euro, “Maar de minister gaat vragen om het maximumbedrag van 60.000 op te trekken, zodat winkeliers twee keer zullen nadenken voor ze de klant bedotten”, zegt Miet Deckers, de woordvoerster van Kris Peeters, vandaag in De Standaard. “We gaan ook de Economische Inspectie vragen om meer en strenger te controleren. Vooral in de soldenperiode.”

 

De uitspraak kwam er na nieuwe bewijzen dat een uitbater van een Mango-boetiek gewoon een felrood kortingsticket op het prijskaartje had gekleefd, maar de originele prijs had behouden (dat kwam aan het licht toen een consument de sticker had weggekrast). Van een korting bleek met andere woorden geen sprake. Enkele weken geleden trok ook Test-Aankoop al aan de alarmbel na gelijkaardige klachten op Facebook en Twitter over 'valse' kortingen bij onder meer elektronicaketen Media Markt.

 

Sjoemelsolden juridisch moeilijker vast te stellen

Johan Verbelen, woordvoerder van de Economische Inspectie, geeft intussen toe dat het “door de onlangs gewijzigde wetgeving moeilijker is geworden om te controleren of de handelaar wel degelijk een lagere prijs vraagt of niet.” Een winkelier mag in de soldenperiode een veel hogere referentieprijs gebruiken dan de normale prijs, zolang hij die hoge prijs het jaar voordien 'enige tijd' toepaste in zijn winkel. “In de praktijk moeten we nu geval per geval kijken of de korting in de winkel oneerlijk is of niet”, zegt Verbelen.

 

Het plan van Kris Peeters om de boetes te verhogen, krijgt alvast bijval van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. “Het zijn haast uitsluitend grote ketens die een loopje nemen met de soldenwetgeving”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “De modedetailhandel sjoemelt niet met soldenprijzen, omdat zij doorgaans een trouwer cliënteel heeft dat de prijzen goed kent en kan vergelijken, maar ook omdat de bestaande boetes voor kleine winkels wel zwaar doorwegen. Voor grote, internationale ketens zijn zulke bedragen peanuts. Het maximumbedrag mag dus fors worden opgetrokken.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Hoe Polette de Zara van de brillen wil worden

25/06/2018

Excentrieke designmonturen voor geen geld, online besteld en rechtstreeks geleverd vanuit de fabriek in China: Polette gaat voor niets minder dan disruptie in de optiekwereld. Het fast-fashion brillenmerk wil de wereld veroveren.

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.