Hudson’s Bay dan toch in gesprek over Galeria Kaufhof

Hudson’s Bay dan toch in gesprek over Galeria Kaufhof
Shutterstock.com

Mogelijk is er een alliantie in de maak tussen de twee grootste Duitse warenhuisketens. Het Canadese Hudson’s Bay, eigenaar van Kaufhof, praat opnieuw met Signa Holding, dat in 2014 Karstadt overnam.

 

Joint venture

Signa Holding, het investeringsfonds van de Oostenrijkse zakenman René Benko, had begin dit jaar een bod gedaan van drie miljard euro op Galeria Kaufhof. Toen vond Hudson's Bay het bod op de grootste warenhuisgroep van Duitsland, ook de eigenaar van de zestien Belgische Galeria Inno-warenhuizen, te laag.

 

Volgens insiders praten beide partijen nu over een joint venture, waarbij Karstadt een participatie van 51% zou nemen in Kaufhof (met een optie op een volledige overname later)  en ook de helft van het vastgoed zou kopen. Een deal zou voor de komende weken kunnen zijn. Op de Duitse markt zou dit leiden tot een opmerkelijke alliantie tussen twee directe concurrenten, die bovendien in heel wat steden vlakbij elkaar gevestigd zijn. Er wordt al gevreesd voor winkelsluitingen en ontslagen.

 

Hudson’s Bay kampt met oplopende verliezen, vooral in Europa, en werkt aan een herpositionering om beter gewapend te zijn tegen de groei van e-commerce. In de Verenigde Staten verkocht het concern zijn outlet-webshop Gilt aan concurrent Rue La La en sloot het verschillende vestigingen van zijn Amerikaanse keten Lord & Taylor. Ook in Europa pakt de retailer zijn kostenstructuur aan.