INretail verwacht groei voor retail in 2016

INretail verwacht groei voor retail in 2016

Branchevereniging INretail verwacht dat de detailhandel in Nederland in 2016 een gemiddelde groei van 2 procent zal kennen. Vooral de mode- en woonsector mag in 2016 uitgaan van een mooi groei.

Leegstand aanpakken

INretail wijst er op dat het consumentenvertrouwen in 2015 elk kwartaal is gestegen en dat daardoor ook de huizenmarkt opnieuw aantrekt. De woonretail profiteerde daar in 2015 al van en zal ook dit jaar een omzetstijging van 5 procent kennen volgens de branchevereniging. Voor de mode-, schoen- en sportbranche kijkt INretail naar een gemiddelde omzetstijging van 2 procent.


Winkeliers zullen het komende jaar ook kunnen profiteren van nieuwe maatregelen die ervoor zorgen dat de consument meer geld kan uitgeven. Vooral de Retailagenda van minister Kamp moet bijdragen tot een verdere opleving van de Nederlandse detailhandel.


Toch moet de branche ervoor zorgen dat het als sector aantrekkelijk blijft voor de consument en in dat opzicht is het noodzakelijk dat de winkelleegstand wordt aangepakt. "Er is overheidsingrijpen nodig om meer evenwicht in de markt te krijgen. Het is een pijnlijke maar noodzakelijke boodschap. Als de markt zelf de leegstand moet opruimen dan leidt dat tot vele jaren gapende gaten in het winkellandschap. En dat mag niet gebeuren", schrijft INretail.

Tags: