Jumbo-familie en Parcom blijven over voor Hema

Gevel van retailer Hema
Foto: Erik Laan / Shutterstock.com

Er is nog maar een overnamekandidaat voor Hema: de Nederlandse investeerder Parcom en Jumbo-eigenaar Van Eerd beginnen aan exclusieve onderhandelingen met de aandeelhouders van de keten. Voormalige eigenaar Marcel Boekhoorn zou niet meer meedoen.

 

Van drie kandidaten naar een

Parcom blijft alleen over in de race om Hema: de Nederlandse investeerder haalde het van tegenkandidaat Alteri. Parcom krijgt daarbij de steun van de familie Van Eerd, de eigenaars van supermarktketen Jumbo waarmee Hema sinds een jaar vast samenwerkt. Zowel in de fysieke winkels als de webshop van Jumbo is een beperkt Hema-assortiment te vinden.


Er worden op dit moment exclusieve onderhandelingen opgestart met de schuldeisers van Hema, die de warenhuisketen dit voorjaar in handen kregen. Voormalige eigenaar Marcel Boekhoorn eiste toen een ingrijpende schuldherschikking, maar de investeerders trokken in ruil daarvoor de macht naar zichzelf toe. Niet van plan om zelf voor retaileigenaar te gaan spelen, zijn de schuldeisers daarbij weliswaar onmiddellijk op zoek gegaan naar een nieuwe overnemer.


Behalve Parcom bleven lange tijd nog twee kandidaten in de running: Alteri, de vroegere eigenaar van het failliete Intertoys, en een burgerinitiatief van bekommerde klanten en (ex-)medewerkers van Hema. Verschillende burgerinitiatieven bundelden de krachten tot Het Enige Nederlandse Alternatief (HENA) en besloten al snel voor een minderheidsbelang in de retailer te gaan. Oorspronkelijk sloot Marcel Boekhoorn zich zelf ook aan bij het bod van Parcom, maar die ondernemer zou nu uit beeld zijn verdwenen, bericht Het Financieele Dagblad.

 

Vrees voor misbruik

In Nederland heerst een grote bezorgdheid dat Hema na de periode bij Lion Capital weer in handen zou vallen van private-equityspelers die het retailicoon leegzuigen. Ex-eigenaar Lion Capital zadelde de warenhuisketen namelijk met een schuldenberg op van honderden miljoenen. Dat zou aan de basis liggen van de huidige moeilijkheden. 


Mogelijk is die bezorgdheid ook de reden waarom Alteri niet meer meespeelt: het faillissement van Intertoys kostte Nederland heel wat banen en geld, maar de investeerder haalde er als schuldeiser zelf wel nog 41,4 miljoen euro uit. Alteri had de speelgoedketen amper anderhalf jaar in portefeuille. 


De deal met Parcom is weliswaar absoluut nog niet rond. Er zou nog ‘due diligence’ moeten gebeuren en de investeerder zoekt nog financiering voor de overname. Volgende week doet Hema alvast een boekje open over de verkoopcijfers van het afgelopen kwartaal, dat begin augustus afliep.