Jumbo tankt vlotjes 200 miljoen met Duitse "Schuldschein"-lening

Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Supermarktketen Jumbo heeft vers geld getankt bij Duitse beleggers. Het bedrijf mikte op honderd miljoen, maar haalde het dubbele van dat bedrag op met een zogenaamde 'Schuldschein', een type van onderhandse lening naar Duits recht.

 

Verschroeiend groeitempo

Jumbo groeit momenteel aan een verschroeiend tempo, en dat vereist een pak geld. Maar de groep wilde zijn afhankelijkheid van Nederlandse grootbanken verminderen, en ging op zoek naar andere financieringsbronnen.

 

Zo belandde het bedrijf bij de Schuldschein, een oer-Duitse lening die de jongste jaren flink aan populariteit heeft gewonnen bij internationale bedrijven. Dat heeft alles te maken met de soepelere regels die gelden voor dat type lening. Zo zijn er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een klassieke obligatie, minder vereisten op vlak van informatieverstrekking en verloopt de procedure veel sneller. Kleine beleggers kunnen er niet op intekenen: Schuldschein-leningen zijn gereserveerd voor een professioneel publiek van pensioenfondsen, banken en verzekeraars.

 

Schuldschein-leningen kunnen ook veel meer op maat van het bedrijf gesneden worden. De looptijden en rentevoeten zijn veel flexibeler. Maar toch mogen die leningen volgens de IFRS-boekhoudnormen gewoon als kredieten worden ingeboekt en niet als beleggingen, waardoor er geen verplichtingen zijn om de waarde van die lening voortdurend aan de marktwaarde te toetsen. Niks dan voordelen, dus.

 

Stormloop bij beleggers

De beleggers liepen duidelijk storm voor de Jumbo-leningen met looptijden van vijf en zeven jaar: de interesse was viermaal hoger dan het aanbod, waardoor Jumbo ervoor koos om het initiële richtbedrag te verdubbelen. Volgens de informatie van De Telegraaf kwam een kwart van het geld van Benelux-klanten, 55% uit overige Europese landen en zowat een vijfde van de lening werd bij Aziatische beleggers geplaatst.

 

Uiteraard levert dit resultaat niets dan tevreden gezichten op bij Jumbo. "Wij zijn verheugd met deze belangstelling en versterken met de plaatsing van deze Schuldschein onze financiële basis voor verdere groei", aldus financieel directeur Ton van Veen van Jumbo in De Telegraaf.