Jumbo wijst Hema af

Ton van Veen (Jumbo) en Tjeerd Jegen (Hema)
Foto: Jorgen Koopmanschap

Jumbo heeft geen interesse om Hema over te nemen. De samenwerking tussen de twee Nederlandse ketens loopt goed, maar meer hoeft het voor Jumbo niet te worden.

 

CEO Tjeerd Jegen wil wel

Sinds de overname van Hema door een groep van acht schuldeisers een paar weken geleden, is de zoektocht naar een volgende koper al geopend. Zoals hun naam - de Ad Hoc Group - het zelf zegt, zijn de nieuwe eigenaren immers niet van plan om de warenhuisketen lang te houden.

 

Een van de namen die algauw circuleerde als potentiële overnemer is die van Jumbo: de Nederlandse supermarktketen is aan een expansie in België bezig, waar Hema al sterk staat, en de beide bedrijven werken ook samen. Dat Hema-CEO Tjeerd Jegen zich desgevraagd enthousiast toonde over een "overnemer zoals Jumbo" voedde de geruchtenmolen alleen maar meer.

 

Producten van Hema zijn sinds vorig jaar in de Jumbo-supermarkten te vinden en eind 2019 nam Jumbo nog zeventien vestigingen van Hema over om ze in te lijven als supermarkten. Nog dit najaar komen de eerste producten van Hema trouwens ook in de Belgische Jumbo-vestigingen te liggen, zo liet de keten vandaag aan de redactie van RetailDetail weten bij de opening van een nieuwe winkel in het Antwerpse Deurne

 

“Geen sprake van”

In een gesprek met de Telegraaf drukt Jumbo-CFO Ton van Veen de geruchten echter de kop in: "We hebben een vruchtbare samenwerking, de synergie is goed, vooral waar we elkaar kunnen versterken. Het gaat ons aan het hart, maar er is geen sprake van dat we eigenaar worden."

 

Wel zeker is dat de eigenaar van Blokker in Nederland (Mirage Retail van ondernemer Michiel Witteveen) een bod heeft uitgebracht op Hema. Ook de onttroonde ex-eigenaar Marcel Boekhoorn liet al verstaan niet tevreden te zijn met een zitje op de reservebank en probeert zich terug naar de onderhandelingstafel te manoeuvreren. Een andere groep schuldeisers heeft weliswaar het faillissement van Hema aangevraagd, maar hier zal naar alle verwachtingen weinig gevolg aan worden gegeven.