Kamp onderzoekt geschillencommissie voor franchisers

Kamp onderzoekt geschillencommissie voor franchisers

Conflicten tussen franchisenemers en franchisegevers worden in de toekomst mogelijk geslecht door een geschillencommissie. Minister Kamp van Economische Zaken gaat daarover met brancheorganisaties praten en onderzoekt een erecode.

Geschillencommissie en erecode

Een deel van de Kamer, waaronder PvdA, PVV en SP, vroegen minister Kamp om extra regelgeving om de positie van franchisenemers beter te beschermen, schrijft het Financieele Dagblad. De partijen maken zich zorgen over franchisegevers die informatie kunnen achterhouden over de financiële situatie van de keten als deze in slecht weer belandt. De franchisenemer kan zo voor verrassingen komen te staan.

 

De minister vindt extra regelgeving niet nodig, maar wil wel met de brancheorganisaties praten om de mogelijkheden tot een geschillencommissie te onderzoeken. Daarnaast wil hij een Nederlandse erecode opstellen, aangezien de Europese variant volgens de Kamer nauwelijks wordt nageleefd. Kamp wil voor het begrotingsoverleg deze zomer meer duidelijkheid geven over de voortgang van zaken.

 

Franchisers vragen al langer om maatregelen; eerder deze maand bundelden verschillende franchiseverenigingen hun krachten in de nieuwe koepel 'Franchisenemers Alliantie Nederland'. Door politieke druk uit te oefenen op landelijk en Europees niveau willen ze een gelijk speelveld bereiken tussen franchisegevers en franchisenemers.

Tags: