Kartonprijzen swingen de pan uit door "Amazon-effect"

Shutterstock.com

De prijzen van karton zijn sinds het begin van de pandemie exponentieel gestegen. Door de ontwikkeling van de e-commerce is de vraag naar karton fors toegenomen.

 

Brexit en China

Volgens Charged Retail kunnen Britse bedrijven moeilijk aan nieuw karton komen en worden ze geconfronteerd met een verstoring van hun toeleveringsketen. In het Verenigd Koninkrijk is de prijs van karton sinds het uitbreken van de coronacrisis meer dan vertienvoudigd. Naast de toenemde vraag naar karton ten gevolge van de bloeiende e-commerce speelt ook de Brexit een grote rol in die prijsstijging. Het land is met name sterk afhankelijk van de EU voor gerecycleerd karton en door de grenscontroles zijn de doorlooptijden drastisch toegenomen.

 

Het probleem beperkt zich evenwel niet tot het Verenigd Koninkrijk, aangezien de wereldwijde groei van de online handel de vraag naar kartonnen verpakkingen de hoogte heeft ingejaagd. Volgens Simon Ellin, algemeen directeur van de Recycling Association, wordt de prijs aangewakkerd door een enorme vraag naar karton vanuit China.

Tags: