Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie start tuchtzaak tegen Hema

Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie start tuchtzaak tegen Hema

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is een tuchtzaak gestart tegen Hema, omdat ze vindt dat Nederlandse notarissen niet zomaar kunnen meewerken aan de notarisservice die Hema sinds kort aanbiedt.

"Verschraling van de rechtsbescherming"

De KNB is van mening dat het niet duidelijk is of notarissen die via Hema werken wel alle wetten en regels naleven. Het heeft daarom besloten om de zaak voor te leggen aan de tuchtrechter. De KNB stelt zich vragen bij het vervullen van de zorgplicht van de notaris.

 

"Bij veel initiatieven wordt steeds vaker een deel van het werk overgelaten aan de consument zelf, onder meer door maatschappelijke en digitale ontwikkelingen. Dat kan volgens de KNB leiden tot een steeds verdere verschraling van de rechtsbescherming voor de consument en van de invulling van de zorgplicht die de notaris daarbij heeft", zegt de beroepsorganisatie.

 

Met de dienst van Hema, die eind oktober werd gelanceerd, kunnen klanten heel eenvoudig online hun testament of andere documenten opstellen. Daarna kan de klant terecht bij een aantal landelijke notariskantoren om de akte rechtsgeldig te laten maken. De dienst kost 125 euro per akte.

Tags: