Kookwinkel Mathot-Vanhoffelen sluiten eind dit jaar | RetailDetail

Kookwinkel Mathot-Vanhoffelen sluit eind dit jaar

Kookwinkel Mathot-Vanhoffelen sluit eind dit jaar

De Antwerpse speciaalzaak voor tafel- en kookgerief Mathot-Vanhoffelen sluit de deuren na liefst 135 jaar. De concurrentie van baanwinkels en het internet was al moordend, de mobiliteitsproblemen in de stad deden de rest.

Werken aan de Leien

“We hebben al langer te lijden onder de mobiliteitsproblemen hier in de stad”, zegt Wim Mathot, zaakvoerder van de kookwinkel in de Lange Nieuwstraat in Antwerpen. “En het gaat er niet beter op worden. De werken aan de Leien die nu zijn gestart, hebben de beslissing om te stoppen nog versneld”, klinkt het in meerdere kranten.

 

Al geeft de zaakvoerder eerlijk toe dat het al langer moeilijk was: “Ook de toename van grote winkelketens aan de rand van de stad en het succes van online shoppen hebben een invloed gehad op onze familiezaak, maar daar konden we nog enigszins op anticiperen. Maar door alle files komen onze klanten niet meer graag met de wagen in de stad. En de producten die we verkopen hebben vaak enige omvang en gewicht, zodat die niet zo gemakkelijk kunnen worden meegenomen op de tram of de fiets.”

 

Uitvinder van de huwelijkslijst

En dus is beslist om de winkels eind december te sluiten. Daarmee komt een einde aan een geschiedenis die startte in 1882, toen de overgrootmoeder van Wim Mathot een winkel begon met ‘koloniale waren’ (koffie, thee, specerijen e.d.). De zaak zou later geschiedenis schrijven toen ze als eerste uitpakte met het idee van huwelijkslijsten.

 

Toch sluit de zaakvoerder een latere doorstart onder een of andere vorm niet uit: “We bekijken in elk geval wel hoe we Mathot-Vanhoffelen kunnen verderzetten, maar hebben wat tijd nodig om daar grondig over na te denken. Zowel over wat er met de winkelpanden gebeurt als op vlak van verkoop.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.