Kookwinkel Mathot-Vanhoffelen sluit eind dit jaar

Kookwinkel Mathot-Vanhoffelen sluit eind dit jaar

De Antwerpse speciaalzaak voor tafel- en kookgerief Mathot-Vanhoffelen sluit de deuren na liefst 135 jaar. De concurrentie van baanwinkels en het internet was al moordend, de mobiliteitsproblemen in de stad deden de rest.

Werken aan de Leien

“We hebben al langer te lijden onder de mobiliteitsproblemen hier in de stad”, zegt Wim Mathot, zaakvoerder van de kookwinkel in de Lange Nieuwstraat in Antwerpen. “En het gaat er niet beter op worden. De werken aan de Leien die nu zijn gestart, hebben de beslissing om te stoppen nog versneld”, klinkt het in meerdere kranten.

 

Al geeft de zaakvoerder eerlijk toe dat het al langer moeilijk was: “Ook de toename van grote winkelketens aan de rand van de stad en het succes van online shoppen hebben een invloed gehad op onze familiezaak, maar daar konden we nog enigszins op anticiperen. Maar door alle files komen onze klanten niet meer graag met de wagen in de stad. En de producten die we verkopen hebben vaak enige omvang en gewicht, zodat die niet zo gemakkelijk kunnen worden meegenomen op de tram of de fiets.”

 

Uitvinder van de huwelijkslijst

En dus is beslist om de winkels eind december te sluiten. Daarmee komt een einde aan een geschiedenis die startte in 1882, toen de overgrootmoeder van Wim Mathot een winkel begon met ‘koloniale waren’ (koffie, thee, specerijen e.d.). De zaak zou later geschiedenis schrijven toen ze als eerste uitpakte met het idee van huwelijkslijsten.

 

Toch sluit de zaakvoerder een latere doorstart onder een of andere vorm niet uit: “We bekijken in elk geval wel hoe we Mathot-Vanhoffelen kunnen verderzetten, maar hebben wat tijd nodig om daar grondig over na te denken. Zowel over wat er met de winkelpanden gebeurt als op vlak van verkoop.”