Koopkracht eindelijk nog eens omhoog | RetailDetail

Koopkracht eindelijk nog eens omhoog

Koopkracht eindelijk nog eens omhoog

Na vier jaar van dalingen is de koopkracht van de Nederlandse consument in 2014 met 1,5% gestegen. Die stijging was te vinden binnen alle bevolkingsgroepen, al waren er wel duidelijke verschillen op te merken.

Grote schommelingen bij zelfstandigen

De grootste stijging kwam er voor de werknemers: daar ging de koopkracht er met 2,7% op vooruit. Bij ambtenaren was dat zelfs 3,7%, ondanks de lage cao-loonstijging. Zij profiteerden echter het meeste van de lagere pensioenpremies. Bij zelfstandigen was er een heel lichte stijging van 0,3%, maar binnen dat segment waren de verschillen heel groot: sommige zelfstandigen zagen hun koopkracht met 14% stijgen, terwijl bij een andere groep sprake was van een daling van 13%.

 

Ook voor mensen die een uitkering krijgen was er positief nieuws: de koopkracht van gepensioneerden steeg gemiddeld met 0,4%, terwijl die van bijstandsontvangers er met 1,8% op vooruit is gegaan. De hoogste inkomens konden het meeste profiteren van de stijging van de koopkracht.

 

Toch zijn er ook nog steeds grote groepen die het moeten stellen met een daling van de koopkracht: 44% van de gepensioneerden zag zijn koopkracht dalen en ook bij werknemers was er voor 36% minder goed nieuws.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Wehkamp en BCC slaan handen in elkaar

05/07/2018

Onlineretailer Wehkamp en elektroketen BCC worden exclusieve alliantiepartners: vanaf oktober starten de formules een grote strategische samenwerking, die in fases steeds verder zal worden uitgebreid.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.