Koopkracht eindelijk nog eens omhoog

Koopkracht eindelijk nog eens omhoog

Na vier jaar van dalingen is de koopkracht van de Nederlandse consument in 2014 met 1,5% gestegen. Die stijging was te vinden binnen alle bevolkingsgroepen, al waren er wel duidelijke verschillen op te merken.

Grote schommelingen bij zelfstandigen

De grootste stijging kwam er voor de werknemers: daar ging de koopkracht er met 2,7% op vooruit. Bij ambtenaren was dat zelfs 3,7%, ondanks de lage cao-loonstijging. Zij profiteerden echter het meeste van de lagere pensioenpremies. Bij zelfstandigen was er een heel lichte stijging van 0,3%, maar binnen dat segment waren de verschillen heel groot: sommige zelfstandigen zagen hun koopkracht met 14% stijgen, terwijl bij een andere groep sprake was van een daling van 13%.

 

Ook voor mensen die een uitkering krijgen was er positief nieuws: de koopkracht van gepensioneerden steeg gemiddeld met 0,4%, terwijl die van bijstandsontvangers er met 1,8% op vooruit is gegaan. De hoogste inkomens konden het meeste profiteren van de stijging van de koopkracht.

 

Toch zijn er ook nog steeds grote groepen die het moeten stellen met een daling van de koopkracht: 44% van de gepensioneerden zag zijn koopkracht dalen en ook bij werknemers was er voor 36% minder goed nieuws.

Tags: