"Kortere verkooptijd vuurwerk leidt tot irritatie"

"Kortere verkooptijd vuurwerk leidt tot irritatie"

Retailers krijgen last van de kortere verkoopperiode van vuurwerk, zegt Detailhandel Nederland in reactie op de maatregelen van het kabinet. Vuurwerk mag voortaan alleen op 30 en 31 december worden verkocht; een dag minder dan vroeger.

Kortere verkoopperiode

Verkopers moeten met andere woorden proberen dezelfde hoeveelheid in een kortere tijd verkopen, wat zorgt voor irritatie bij klanten en langere rijen voor de kassa, zegt brancheorganisatie Detailhandel Nederland.

 

De Raad Nederlandse Detailhandel vreest dat consumenten door de nieuwe wet eerder hun inkopen het buitenland zullen doen. ”Vuurwerk is in winkels over de grens al ruim voor de toegestane verkoopperiode van Nederland simpel te verkrijgen. Consumenten worden door de plannen van dit kabinet over de grens geduwd en komen dan nog vaker terug met illegaal, onveilig vuurwerk”, zegt secretaris Wouter Weide.

 

De strengere regels zijn tot stand gekomen na overleg tussen minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en staatssecreatris Mansveld van Infrastructuur en Milieu met burgemeesters van verschillende grote steden. Die krijgen de bevoegdheid om delen van hun stad vuurwerk vrij te verklaren. Het afsteken van vuurwerk is alleen nog toegestaan op Oudejaarsavond van 18.00 uur tot 02.00 uur. 

Tags: