La Samaritaine weer open na zestien jaar

LVMH

Vanaf morgen is het beroemde luxewarenhuis La Samaritaine weer toegankelijk voor het grote publiek. De officiele inhuldiging van het compleet gerenoveerde complex in hartje Parijs vond gisteren reeds plaats in aanwezigheid van de Franse president Emmanuel Macron.

 

Nieuwe gevel

La Samaritaine, gelegen op de Rue de Rivoli, opende meer dan 150 jaar geleden de deuren. Sinds 2005 was het warenhuis gesloten voor renovatiewerken, die uiteindelijk zestien jaar zouden duren. Eigenaar LVMH, het luxeconcern van Bernard Arnault, stak de voorbije jaren 750 miljoen euro in de renovatie van het majestueuze pand. Het gebouw kreeg een moderne gevel, maar behield verder zijn karakteristieke en authentieke elementen. Zo werd het prachtige glazen dak met een ijzeren frame in Eiffel-stijl in al zijn glorie hersteld. Ook de mozaïeken en smeedijzeren balustrades bleven behouden, schrijft Het Laatste Nieuws.

 

Het winkelgedeelte van het warenhuis is teruggebracht van 30.000 naar 20.000 m² en zal producten van 600 luxemerken tentoonstellen. Verder omvat La Samaritaine nu ook een luxehotel met 72 kamers, 15.000 m² kantoorruimte, een kinderdagverblijf en een aantal restaurants.

 

Het was de bedoeling om het warenhuis reeds vorig jaar te heropenen, ter gelegenheid van de 150e verjaardag van het pand, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Voor de Franse president symboliseert de heropening dan ook het einde van de gezondheidscrisis. "We bereiden de heropleving voor na vijftien maanden crisis”, sprak hij.

 

Tags: