Late pinboekingen kosten winkeliers miljoenen

Late pinboekingen kosten winkeliers miljoenen

Nederlandse winkeliers lopen jaarlijks in totaal tientallen miljoenen mis omdat banken de pinbetalingen van consumenten in de weekenden en tijdens feestdagen niet verwerken. De liquiditeit van de winkeliers zou daardoor ernstig in gevaar kunnen komen.

Paasweekend kost half miljard euro

"Ondernemers kunnen na het weekend vaak geen rekeningen betalen, omdat het geld vaak nog niet is bijgeschreven op hun bankrekening. Jaarlijks gaat het om 110 dagen waarin winkeliers moeten wachten op hun geld", zegt Jan Meerman van Detailhandel Nederland in de Telegraaf. De winkeliers zouden door de regeling rente-inkomsten mislopen en boetes vanwege het te laat betalen van belastingen krijgen.

 

Volgens Detailhandel Nederland zijn de problemen het grootst als een weekend tijdens een maandwisseling valt: "Dan moeten de winkeliers omzet- en loonbelasting betalen. Als zij te laat zijn, krijgen ze een boete." Volgens Meerman wordt tijdens het paasweekend van donderdagavond tot dinsdag geen stuiver bijgeschreven. Daarbij gaat het om een half miljard euro aan omzet die bij de bank blijft hangen.

 

In mei gaan winkeliers en banken om de tafel zitten om te kijken of er een oplossing is voor het probleem.

Tags: