Leeftijdscontrole beter nageleefd

Leeftijdscontrole beter nageleefd

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel wordt de leeftijdscontrole bij de aankoop van alcohol of tabak steeds beter nageleefd door supermarkten. Het nalevingspercentage ligt nu op 62 procent, 14 procent beter dan vorig jaar.

Regels moeten beter

Uit het onderzoek van het CBL blijkt zelfs dat een aantal ketens een nalevingspercentage van meer dan 80 procent halen. Het CBL hoopt dat die hoge cijfers andere supermarkten die achterblijven zullen inspireren om toch te volgen.

 

Het CBL stipt ook aan dat de Drank- en Horecawet op een belangrijk punt in gebreke blijkt: een minderjarige in het bezit van alcohol is bijvoorbeeld strafbaar op de sportvereniging of op café, maar niet in een supermarkt. Daardoor wordt er volgens het CBL te weinig verantwoordelijkheid gelegd bij de kassamedewerker, terwijl een barman die deelt met de minderjarige klant.

 

Het CBL roept tenslotte de Nederlandse gemeenten op om een uniform beleid te voeren. Momenteel zijn er verschillen van gemeente tot gemeente, waardoor ketens moeilijker eenduidige regels kunnen samenstellen.

Tags: