Leegstand blijft aangroeien | RetailDetail

Leegstand blijft aangroeien

Leegstand blijft aangroeien

De totale leegstand in Nederland is in het eerste half jaar van 2014 met opnieuw duizend winkels gestegen, wat het totaal nu al op 16.300 panden brengt. Dat is volgens marktonderzoeker Locatus 7,3% van het totaal, tegenover 6,9% eind 2013.

Minder stoppers nodig

Niet overal zijn de problemen even groot: in Utrecht, Amsterdam, Amstelveen, Den Bosch en Groningen daalt de leegstand zelfs. In de provincies Zeeland, Groningen en Limburg is de leegstand het grootst.

 

Volgens Gertjan Slob van Locatus doen veel steden en gemeenten wel nog moeite om de panden in te vullen en openen er nog steeds nieuwe winkels. Het gaat daarbij vaak om jonge ondernemers, die ondanks de moeilijke economische tijd toch een winkel willen openen.

 

Toch zijn er nog steeds meer ondernemers die er mee ophouden. "Dus volgens mij is de uitdaging dat we nog meer starters krijgen, maar vooral ook dat er minder stoppers komen. Als dat lukt, los je ook de leegstand voor een belangrijk deel op", zegt hij aan de NOS.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.