Lichte opklaringen voor Nederlandse detailhandel | RetailDetail

Lichte opklaringen voor Nederlandse detailhandel

Lichte opklaringen voor Nederlandse detailhandel

Het Economisch Bureau van ING ziet beterschap voor de detailhandel. Na jaren van krimp zal 2014 weer een groei laten zien: de bankiers rekenen op een surplus van 1% in 2014 en van 1,5% voor 2015.

Koopkracht stijgt met 1,5%

De verbetering is het gevolg van de iets betere stemming bij de consument, die van een grotere koopkracht profiteert. De zachte winter van 2013/2014 heeft zijn financiële reserves niet aangetast en door een daling van de belastingdruk op de eerste schijf van het inkomen, de lage inflatie en de stevige concurrentie onder de fabrikanten en retailers kan hij 1,5% meer besteden. Bovendien herstelt de huizenmarkt zodat hij de vinger minder op de knip moet houden uit voorzorg.

 

Volgens ING zal de consument dit jaar 1% extra spenderen in de winkels. Zowel voeding als niet-voeding zullen daarvan profiteren. Voor 2015 gaat de bank zelfs uit van een toename van de bestedingen met 1,5%.

 

Euforie is misplaatst

Toch wordt ING niet euforisch. Daarvoor was de terugval van de voorbije jaren te groot: tussen 2008 en 2013 viel de omzet in de retailsector met 16% terug. Heel wat retailers overleefden het niet of zetten het mes in hun organisatie. De gemiddelde winkelleegstand nam dan ook toe tot bijna 9%.

 

“In deze stabiele tot licht groeiende markt blijft de concurrentiedruk onverminderd hoog en staan marges nog steeds onder druk. Het verschil tussen goed en minder presterende retailers komt echter steeds duidelijker tot uitdrukking in de resultaten”, aldus ING-sectormanager Food en Retail Dirk Mulder.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.