Lichte versoepelingen voor Nederlandse winkels

Shutterstock.com

In Nederland heeft de ontslagnemende regering Rutte de regels rond het winkelen op afspraak aangepast. Daardoor zullen grotere winkels nu meer klanten kunnen ontvangen.

 

Winkeloppervlakte bepalend

De regels rond het winkelen op afspraak veranderen lichtjes: tot nu toe mochten alle winkels, ongeacht de grootte, twee klanten tegelijk per verdieping ontvangen. Daar kwam vooral van de grote winkels erg veel kritiek op, schrijft de NOS.

 

Daarom zal vanaf 16 maart ook de winkeloppervlakte in rekening gebracht worden om te bepalen hoeveel klanten binnen mogen zijn. Voor kleinere winkels verandert er niets, maar winkels groter dan 50 m² mogen dan één klant per 25 m² ontvangen met een absoluut maximum van vijftig personen per winkel.

 

De andere regels blijven onverminderd gelden: mensen moeten nog steeds minimaal vier uur van tevoren een afspraak maken en de winkel moet blijven werken met tijdvakken van minimaal tien minuten. Van een algehele heropening, zoals branchevereniging INretail had geëist, is voorlopig geen sprake.

 

Ten slotte liet het kabinet verstaan dat er rond Pasen mogelijk nieuwe versoepelingen komen voor de sector, maar absolute voorwaarde is wel dat de coronacijfers onder controle blijven, meldt Het Parool.