Lion Capital zet Hema opnieuw in de etalage

Lion Capital zet Hema opnieuw in de etalage

Lion Capital bereidt een nieuwe poging voor om zijn investering in Hema te gelde te maken. Het investeringsfonds gaat alvast bankiers, advocaten en communicatiespecialisten polsen.

Derde keer, goede keer?

Lion Capital kocht de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam in 2007 over van Maxeda. Het zou er toen iets meer dan 1,1 miljard euro voor hebben betaald. In 2010 probeerde het fonds, dat van investeren in merken en retailformules zijn kernactiviteit heeft gemaakt, zijn belang al eens van de hand te doen, maar die operatie liep op niets uit. De warenhuisgroep Ahold had weliswaar interesse om er zijn concept Ahold to go uit te rollen, maar bood te weinig.

 

Ook een tweede poging om het dossier weer op te verkooptafel te krijgen, in 2014, strandde voortijdig. Lion Capital wil nu een derde poging ondernemen. Alle mogelijkheden liggen daarbij nog steeds open: van een gehele verkoop over een gedeeltelijke tengeldemaking tot een beursgang, schrijft De Telegraaf.

 

De betere resultaten moeten de verkoop van Hema meer kans geven. In 2016 kon de warenhuisgroep zijn omzet met 4,7% opvijzelen tot 1,19 miljard euro, het bedrijfsresultaat trok zelfs een kwart aan tot 108,2 miljoen euro. Netto werd nog een verlies geleden, al zakte de malus van 72,5 miljoen euro naar 26,2 miljoen euro. Begin 2017 zat de omzet verder in de lift.