Lot Wibra België langer aan zijden draadje

Vrachtwagen die winkels van discounter Wibra bevoorraadt.
Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

De Belgische tak van Wibra blijft langer in het ongewisse: de rechtbank spreekt zich nog niet uit over de doorstartplannen van de directie, hoewel de beslissing vandaag werd verwacht. De uitspraak is echter van levensbelang.

 

Later deze week

De ondernemingsrechtbank van Dendermonde heeft nog geen oordeel geveld over de plannen van de Belgische directie van Wibra. Die wil een gedeeltelijke doorstart maken met het hoofdkantoor in Temse en 36 van de 81 winkels, waardoor zo’n 183 van de huidige 439 medewerkers aan de slag zouden blijven. Voor de overige winkels dreigt het faillissement.

 

Volgens de directie zou de rechtbank vandaag, op 5 oktober, een uitspraak doen over de plannen, maar dat laat nu wat langer op zich wachten: pas over enkele dagen volgt het vonnis, weet SudInfo. De toekomst van Wibra in België hangt van de uitspraak af: al meermaals liet de directie verstaan dat het enige alternatief een volledig faillissement zou zijn. Momenteel doorloopt de non-fooddiscounter een gerechtelijke reorganisatieprocedure, waardoor de ondernemingsrechtbank groen licht moet geven.


De medewerkers en directie blijven dus langer in de onzekerheid, een situatie die vorige week nog leidde tot stakingsacties. Sommige winkels, waaronder in Antwerpen en Brussel, bleven afgelopen donderdag dicht. De vakbonden vrezen voor de opzegvoorwaarden en ontslagvergoeding van de werknemers in winkels die geen doorstart maken.