"Make Amazon Pay" krijgt steun van parlementsleden

Make Amazon Pay

In een open brief steunen meer dan 400 parlementsleden uit 34 landen de ‘Make Amazon Pay’-campagne, die stelt dat het bedrijf van Jeff Bezos te weinig teruggeeft aan de werknemers, de samenleving en de planeet en aldus zijn verantwoordelijkheden ontloopt.

 

Black Friday

Niet toevallig werd de campagne ‘Make Amazon Pay’ gelanceerd op 27 november, bij de start van Black Friday. Het is een inititiatief van een coalitie van meer dan 50 (non-profit) organisaties waaronder Greenpeace en Oxfam. Ze eisen betere arbeidsomstandigheden voor de werknemers, volledige fiscale transparantie en meer inspanningen levert voor het milieu. “De pandemie heeft aangetoond hoe Amazon de winst laat primeren op de arbeiders, de samenleving en onze planeet. Amazon neemt te veel en geeft te weinig terug. Het is tijd om Amazon te laten betalen”, luidt het.

 

De campagne krijgt intussen ook steun uit politieke hoek. Ruim 400 volksvertegenwoordigers, waaronder ook enkele Belgische, hebben in een open brief hun steun betuigd. De brief is onder meer ondertekend door Jeremy Corbyn, voormalig leider van de Britse Labour Party, en Heidi Hautala, vicevoorzitter van het Europees Parlement. Uit eigen land hebben onder andere Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt en senator Bert Anciaux hun naam onder het document gezet.

 

Beleid wijzigen

“We dringen er bij u op aan om uw beleid en prioriteiten resoluut te veranderen, om te doen wat juist is voor uw werknemers, hun gemeenschappen en onze planeet”, stelt de brief. “We staan klaar om actie te ondernemen in onze respectievelijke legislaturen en steunen de wereldwijd steeds groter wordende beweging om Amazon te doen betalen.”

 

Volgens Amazon zijn de aantijgingen in de brief misleidend. "Amazon heeft een sterke staat van dienst in het ondersteunen van zijn werknemers, klanten en gemeenschappen, zoals het bieden van veilige werkomstandigheden, concurrerende lonen en uitstekende voordelen”, verklaarde het bedrijf aan Reuters. Ook zou de e-commercereus “wereldwijd miljarden dollars aan belastingen betalen.”