Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht
Shutterstock.com

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.


Dalende winstcijfers

In 2016 had Marks & Spencer al een saneringsplan aangekondigd waarbij naast bijna alle buitenlandse vestigingen ook 60 Britse winkels de deuren zouden sluiten, maar nu blijkt dat het herstructureringsplan nog dieper snijdt dan aanvankelijk gepland: er moeten in het VK in totaal 100 winkels dicht. 14 verkooppunten zijn intussen al gesloten. Tegen 2022 zal de retailer op die manier wel één derde van z’n Britse kleding- en decoratiewinkels gesaneerd hebben. De voedingswinkels van de groep worden niet bedreigd maar het openingsritme vertraagt wel.
 

Volgens operationeel directeur Sacha Berendji is de sanering noodzakelijk om toekomstige, duurzame groei te realiseren. Volgens de manager leiden winkelsluitingen ertoe dat consumenten nabijgelegen winkels bezoeken die een modernere winkelervaring bieden. Ook past de sanering in de online groeiplannen van de retailer. Morgen, woensdag, publiceert Marks & Spencer z’n financiële resultaten. Naar verwachting daalde de winst in 2017 tot 573 miljoen pond (tegenover 614 miljoen in 2016) en ging de vergelijkbare omzet in de grote mode- en interieurwinkels met 1,1% achteruit.