Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht | RetailDetail

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht
Shutterstock.com

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.


Dalende winstcijfers

In 2016 had Marks & Spencer al een saneringsplan aangekondigd waarbij naast bijna alle buitenlandse vestigingen ook 60 Britse winkels de deuren zouden sluiten, maar nu blijkt dat het herstructureringsplan nog dieper snijdt dan aanvankelijk gepland: er moeten in het VK in totaal 100 winkels dicht. 14 verkooppunten zijn intussen al gesloten. Tegen 2022 zal de retailer op die manier wel één derde van z’n Britse kleding- en decoratiewinkels gesaneerd hebben. De voedingswinkels van de groep worden niet bedreigd maar het openingsritme vertraagt wel.
 

Volgens operationeel directeur Sacha Berendji is de sanering noodzakelijk om toekomstige, duurzame groei te realiseren. Volgens de manager leiden winkelsluitingen ertoe dat consumenten nabijgelegen winkels bezoeken die een modernere winkelervaring bieden. Ook past de sanering in de online groeiplannen van de retailer. Morgen, woensdag, publiceert Marks & Spencer z’n financiële resultaten. Naar verwachting daalde de winst in 2017 tot 573 miljoen pond (tegenover 614 miljoen in 2016) en ging de vergelijkbare omzet in de grote mode- en interieurwinkels met 1,1% achteruit.  

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.