Marks & Spencer trekt zich terug uit België en Nederland | RetailDetail

Marks & Spencer trekt zich terug uit België en Nederland

Marks & Spencer trekt zich terug uit België en Nederland

Marks & Spencer heeft een drastische beslissing genomen om de resultaten van het Britse bedrijf opnieuw op te krikken: de keten sluit 52 winkels en trekt zich terug uit tien landen, waaronder China, België en Nederland.

Weg uit tien landen

De Britse winkelketen was al langer op zoek naar een manier om de verlieslatende internationale tak aan te pakken en nu heeft het dus besloten om zich (opnieuw) terug te trekken uit tien markten: naast België en Nederland zijn dat ook China, Estland, Frankrijk, Hongarije, Litouwen, Polen, Roemenië en Slovakije. Wel blijven de Britten nog online actief in de Benelux: de websites marksandspencer.be en marksandspencer.nl blijven in de lucht en ook via Zalando zijn producten van M&S te koop, bevestigde het bedrijf aan onze redactie.

 

In die landen leed Marks & Spencer vorig jaar een verlies van 45 miljoen pond (50 miljoen euro) op een omzet van 171 miljoen pond (190 miljoen euro). In sommige markten leed Marks & Spencer zelfs al vijf jaar op rij verlies. In Ierland, Hongkong en Tsjechië gaat Marks & Spencer wel verder met winkels in eigen beheer, omdat die wel winstgevend zijn.

 

Enkel nog franchisewinkels

Omdat Marks & Spencer geen manier ziet om de andere winkels toch winstgevend te maken, worden alle die filialen binnenkort gesloten. In de toekomst zal in die landen enkel nog gewerkt worden met franchisenemers of joint ventures. Die tak van de internationale activiteiten maakte vorig jaar wel een winst van 87 miljoen pond (97 miljoen euro). Marks & Spencer heeft 268 franchisewinkels in 34 markten en ook nog enkele joint ventures in India en Griekenland.

 

Uit de financiële cijfers blijkt dat Marks & Spencer in de eerste helft van het jaar een omzet haalde van 4,993 miljard pond (5,6 miljard euro), een stijging van net geen procent ten opzichte van een jaar eerder. De onderliggende winst daalde wel met 18,6% naar 231,3 miljoen pond (260 miljoen euro).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.