Marktaandeel huismerk blijft groeien

Marktaandeel huismerk blijft groeien

Het marktaandeel van huismerken in supermarkten blijft groeien. Volgens Rabobank zullen ze over tien jaar ongeveer de helft van het totale marktaandeel in handen hebben, ook al was de groei in de voorbije jaren minder snel dan verwacht.

Promotiedruk

Momenteel stelt Rabobank dat de huismerken ongeveer 40% van de markt in handen hebben. Toch was de groei van de huismerken de afgelopen jaren kleiner dan verwacht, ondanks een economische situatie die groei in de hand moest werken. Dat zou te wijten zijn aan de promotiedruk bij supermarkten: die gebruikten promoties bij A-merken om het verkoopvolume op peil te houden. Daardoor kwam vorig jaar bijna 20% van de omzet uit artikelen die in promotie stonden.

 

Die promotiedruk neemt volgens Rabobank echter terug af, een fenomeen waar de huismerken van zullen profiteren. Ook de opmars van de online markt moet positief zijn voor de huismerken. Supermarkten zullen die volgens Rabobank meer onder de aandacht willen brengen op hun webshop, en de analisten blijven dan ook bij de voorspelling dat de huismerken tegen 2025 ongeveer de helft van de markt zullen in handen hebben.

Tags: