Mededingingsautoriteit onderzoek prijsafspraken in tabakssector | RetailDetail

Mededingingsautoriteit onderzoekt prijsafspraken in tabakssector

Mededingingsautoriteit onderzoekt prijsafspraken in tabakssector
Foto Shutterstock

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft huiszoekingen gedaan bij fabrikanten en groothandels van tabaksproducten. Ze wil nagaan of er verboden prijsafspraken zijn gemaakt.

Aanwijzingen van jarenlange praktijken

De autoriteit zegt te beschikken over informatie die wijst op mogelijke inbreuken op artikel IV.1 van het Wetboek van Economisch recht en/of artikel 101 VwEU. Dat verbiedt alle overeenkomsten tussen ondernemingen en alle onderling afgestemde feitelijke gedragingen die ervoor zorgen dat de mededinging op de Belgische betrokken markt merkbaar wordt verhinderd of beperkt.

 

De praktijk die door de autoriteit wordt onderzocht, zou al jaren aan de gang zijn. Namen van bedrijven die betrokken zijn, wil de instantie echter niet kwijt, al gaf British American Tobacco al aan ook bezoek van de inspecteurs te hebben gekregen. Het bedrijf zegde ook zijn medewerking toe.

 

Als er effectief bewijzen worden gevonden van prijsafspraken, riskeren bedrijven boetes die kunnen oplopen tot 10% van hun omzet in België.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.