Mega World klaagt Blokker aan, winkels staken

Gevel van retailer Mega World in Gent
Foto: RetailDetail

De overname van Blokker België was een “kat in een zak”, meent Mega World-eigenaar Dirk Bron. Hij neemt juridische stappen tegen het ex-moederbedrijf, terwijl de medewerkers de winkels platleggen uit protest. 

 

Toch niet levensvatbaar

Mega World, de nieuwe naam voor de voormalige Blokker-winkels in België, vraagt uitstel van betaling aan, zo maakte het bedrijf maandag bekend. De keten heeft toegegeven in de financiële problemen te zitten, wat deels te wijten zou zijn aan de coronapandemie maar volgens eigenaar Dirk Bron ook deels de schuld is van Blokker.


Bron zegt met de overname van de 123 Belgische Blokker-winkels van de Nederlandse Mirage Retail Group een “kat in de zak” te hebben gekocht, aldus de krant NRC. De winkels kwamen in februari in handen van Bron, maar mede door de lockdown namen de meeste vestigingen pas vanaf juni hun nieuwe Mega World-gedaante aan. Er zouden nu echter achterstallige schulden opduiken, die volgens Bron nog teruggaan tot het Blokker-tijdperk, en de keten zou achteraf bekeken “niet levensvatbaar” geweest zijn.


Dat het met Blokker in België niet goed ging, kan nochtans bezwaarlijk een verrassing geweest zijn. Niet alleen zou Bron amper iets betaald hebben voor de winkels, Mirage Retail heeft naar verluidt nog geld toegestopt bij de overname – net zoals eigenaar Michiel Witteveen eerder ook al van de familie Blokker een forse bruidsschat meekreeg om de verlieslatende formule te redden.

 

Eigen ruiten ingooien

Dinsdag moest Bron zich alvast bij de Kamer van Handelsonderzoek gaan verantwoorden voor onbetaald gebleven sociale bijdragen en belastingen. Het was volgens De Standaard de bedrijfsrevisor van KPMG die het gerecht op Mega World afstuurde, nadat hij onvolledige toegang kreeg tot de boekhouding en de jaarrekening weigerde goed te keuren. De revisor nam in september ontslag.


Ook Bron zelf weigert nu echter de jaarrekening van 2019 te ondertekenen, want die dateert nog uit de Blokker-periode. “Ik ga niet tekenen voor iets dat vorig jaar gebeurd is, toen ik er nog niet bij zat”, luidt het. De zakenman legt alle verantwoordelijkheid met andere woorden in de schoenen van de vorige eigenaar. Mega World zou al een voorlopig getuigenverhoor hebben aangevraagd bij de rechtbank.


Ondertussen breken in de winkels zelf spontane stakingen uit. Nadat maandag een dertigtal winkels in Franstalig België de deuren sloten, bleven dinsdag volgens vakbond Setca zelfs alle vestigingen in Wallonie en Brussel dicht. Ook in zowat de helft van de winkels in Vlaanderen legde het personeel het werk neer. Meer acties vallen de volgende dagen te verwachten, want de vakbonden wantrouwen de directie en vrezen voor een faillissement. Die vrees wordt bestendigd door de reactie van Bron, die vindt dat de werknemers zo “hun eigen glazen ingooien” en tegenover NRC waarschuwt zonder omzet ook de salarissen niet te kunnen betalen.