Mega World moet (minstens) wachten op kerstboodschap

Mega World in Blankenberge
Foto: RetailDetail

Bij Mega World blijven de gerechtelijke bewindvoerders al zeker tot 21 december aan de macht, ondanks het protest van eigenaar Dirk Bron. Op 21 december wordt ook bekeken of de keten failliet gaat.

 

Samen met faillissementsvraag

Pas ten vroegste op 21 december wordt het lot van Mega World, de opvolger van Blokker in België, beslecht. Donderdag moest normaal gezien de rechtszaak voorkomen die eigenaar Dirk Bron heeft aangespannen, maar dat nu is door de rechter uitgesteld. Dat bericht De Tijd.


Dirk Bron ging met de zaak in beroep tegen de eerdere beslissingen van de rechtbank om Mega World geen bescherming tegen schuldeisers te geven. Ook de keuze om vervolgens gerechtelijke bewindvoerders aan te stellen, betwist de controversiële Nederlandse ondernemer.

 

Willen maar niet kunnen?

De rechter wil zich echter gelijktijdig buigen over de faillissementsaanvraag bij de keten, en dat gebeurt op 21 december. Het zijn immers de gerechtelijke bewindvoerders die het faillissement aanvroegen en de winkels momenteel gesloten houden, nadat ze vermoedden – bij gebrek aan degelijke cijfers en boekhouding – dat Mega World zo’n 40 miljoen euro aan schulden heeft. Het gaat vooral om openstaande facturen, zoals huur, energierekeningen en al voor het hele jaar onbetaalde btw en sociale bijdragen. Er wordt ook onderzocht of Bron fraude heeft gepleegd.


Toch is het nog hoogst onzeker of Mega World op 21 december überhaupt failliet kan gaan, want de Belgische overheid heeft in november een moratorium op faillissementen afgekondigd. Omwille van de coronacrisis zouden zo tot eind januari geen bedrijven failliet kunnen gaan. Alleen is die beslissing nog niet in het Staatsblad verschenen en dus nog niet wettelijk van kracht.