Mega World schuift faillissement voor zich uit

Foto: RetailDetail

Uitstel van executie voor Mega World: ten vroegste op 21 december weet de keten of ze failliet gaat, wellicht zelfs pas begin volgend jaar. De winkels blijven wel dicht.

 

Eerst in beroep

De pogingen van eigenaar Dirk Bron om de faillissementsverklaring van Mega World zo lang mogelijk te rekken, lijken vruchten af te werpen. Maandag is de faillissementsprocedure voor de ondernemingsrechtbank ingeleid, nadat de twee externe bewindvoerders dit hadden aangevraagd, maar van een verdict is voorlopig geen sprake.

 

Donderdag wordt immers eerst de beroepsprocedure behandeld, die eigenaar Dirk Bron heeft aangespannen tegen de eerdere beslissing van de rechtbank om geen bescherming tegen schuldeisers toe te kennen. Eerst moet in die kwestie een uitspraak zijn, vooraleer er over het opeenvolgende faillissement kan worden geoordeeld. De rechter heeft het dossier daarom uitgesteld tot 21 december, zegt bewindvoerder Thierry Lammar aan De Tijd.

 

Uitstel tot februari?

Maar de kans is groot dat het nog later wordt: de regering zou een moratorium afkondigen, zodat tot eind januari geen Belgische bedrijven failliet kunnen gaan. Op die manier wil de overheid voorkomen dat eind dit jaar een hele resem bedrijven door de coronacrisis samen met hun jaarrekening hun boeken neerleggen. Als dat het geval is, kan het faillissement ook over Mega World mogelijk pas in februari worden uitgesproken - en daar lijkt Bron op te hopen.

 

Ondertussen blijven de winkels wel gesloten, ondanks de eis van Bron om ze te heropenen in de zo belangrijke eindejaarsperiode. Volgens de bewindvoerders zou de keten inmiddels zo'n 40 miljoen euro aan schulden hebben, vooral omdat facturen van winkeleigenaars en nutsmaatschappijen niet worden betaald. Er loopt ook een fraudeonderzoek, omdat de Nederlandse ondernemer sinds de start begin dit jaar in België nog nooit sociale bijdragen zou hebben betaald.