Mega World vangt bot bij rechtbank: volgt faillissement?

Mega World in Blankenberge
Foto RetailDetail

Koopjesketen Mega World krijgt geen bescherming tegen schuldeisers, zo heeft het hof van beroep beslist. Een faillissement lijkt nu niet meer te vermijden. 

 

Poging tot misleiding

Mega World, het bedrijf van de Nederlandse ondernemer Dirk Bron die de Belgische Blokker-winkels overnam, kreeg al op 2 november te horen dat het geen bescherming tegen schuldeisers zou krijgen, wegens gebrek aan een geloofwaardig herstelplan. De retailer ging toen in beroep tegen die beslissing. Maandag besliste het hof van beroep echter dat de beroepsaanvraag ongegrond is, schrijft De Standaard. Er is teveel twijfel over de jaarrekening en de tussentijdse boekhouding. Bovendien zou het bedrijf gepoogd hebben om de ondernemingsrechtbank te misleiden.
 

De voorlopige bewindvoerders die door de ondernemingsrechtbank waren aangesteld, hadden al eerder laten weten dat een doorstart voor de retailer geen optie is, omdat de financiële put te groot is. Ze vroegen dan ook het faillissement aan. Dat faillissement kon nog niet worden uitgesproken omdat de beroepsprocedure nog liep, maar nu het hof van beroep zich heeft uitgesproken, staat eigenlijk niets een faillissement nog in de weg. Mogelijk volgt zo’n vonnis nu snel: de ondernemingsrechtbank zou zich dinsdag of woensdag uitspreken. Mega World heeft nog 122 winkels en ongeveer 650 werknemers.