Mega World vraagt bescherming tegen schuldeisers

Mega World winkel in Gent
Foto: RetailDetail

(update) Mega World, de formule die de plaats innam van Blokker in België, erkent betalingsproblemen te hebben. De keten vraagt bescherming tegen schuldeisers, zo is aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad.

 

Na acht maanden

Mega World vraagt al na amper acht maanden bescherming tegen schuldeisers aan. Dat maakte de keten bekend op een bijzondere ondernemingsraad deze voormiddag. De WCO-aanvraag is ingediend, maar moet wel nog worden goedgekeurd door de ondernemingsrechtbank van Dendermonde.

 

Eigenaar Dirk Bron zal vervolgens een reddingsplan moeten uitwerken, maar gaf daarover nog geen uitleg tijdens de ondernemingsraad. De vakbonden overwegen acties, maar gaan eerst in gesprek met het personeel. Er werken 670 mensen bij Mega World.

 

Jaarverslag niet goedgekeurd

Net voor de corona-uitbraak nam Dirk Bron de Belgische winkels van Blokker over. De Nederlandse ondernemer vormde ze om tot de discountformule Mega World, al liepen de verbouwingen door de lockdown wat vertraging op. Nu sijpelden echter berichten over onbetaalde facturen en financiële problemen binnen bij De Standaard.


Eerst was er sprake van huur die niet op tijd werd betaald – wat ondertussen wel opgelost zou zijn – en nu blijkt dat de externe revisor, die het jaarverslag moest goedkeuren, de rechtbank van Mechelen op de zaak af heeft gestuurd. Dirk Bron moest voor de Kamer voor Handelsonderzoek verschijnen, maar gaf tot twee maal toe verstek. Dinsdag moet hij opnieuw verschijnen, weet HLN. 

 

“Het zit ons niet mee”

De revisor kon de jaarcijfers onvoldoende controleren omdat hij niet tot alle cijfers toegang kreeg, vertelt vakbondsafgevaardigde Marc Jacobs van ACV Puls. Ondertussen heeft de revisor ontslag ingediend omwille van een vertrouwensbreuk. Er zouden bovendien betalingsproblemen zijn: de btw, bedrijfsvoorheffing en RSZ-bijdragen bleven volgens De Standaard tot nu toe onbetaald.


“Er zijn inderdaad wat storingen in ons financieel systeem, maar die worden deze week opgelost. Het zit ons niet mee, met corona en zo. Maar we doen er alles aan om de zaak te redden”, reageerde Dirk Bron dit weekend nog. In mei ging in Den Haag ook een proces van start tegen Bron en zijn zoon, op verdenking van verduistering, belastingontduiking, witwassen en oplichting. De zakenman was eerder betrokken bij verschillende faillissementen en werd al eens veroordeeld voor onbehoorlijk bestuur.