Metro rondt verkoop Real af

Metro rondt verkoop Real af
Shutterstock.com

De Duitse retailreus Metro heeft een akkoord bereikt met het consortium rond vastgoedinvesteerder X+Bricks over de verkoop van zijn Real-hypermarkten. De deal zorgt voor onrust bij het personeel.

 

Toekomst onzeker

Metro probeert al langer om Real van de hand te doen: lange tijd leek Redos de nieuwe eigenaar te zullen worden, maar uiteindelijk sprongen die onderhandelingen af. In december werd bekend dat het Duitse groothandelsconcern exclusieve gesprekken voerde met X+Bricks en SCP Group en die onderhandelingen hebben nu tot een deal geleid: het vastgoedconsortium neemt de 276 Real-hypermarkten over voor 1 miljard euro, schrijft Reuters.

 

Wat de precieze gevolgen zullen zijn voor de hypermarkten en het personeel is op dit moment nog onduidelijk. Wel zeker is dat slechts een deel van betrokken winkels onder de naam Real zal blijven bestaan: op termijn zal het merendeel van de filialen verkocht worden aan retailers als Edeka, Kaufland of Rewe. Verder zal een aantal winkels ook de deuren sluiten. Volgens The Guardian verwacht Metro-CEO Olaf Koch evenwel dat het er minder dan dertig zullen zijn.

 

De voorbije jaren heeft Metro diverse activa van de hand gedaan om zich ten volle te concentreren op zijn zijn Europese 'cash & carry'-activiteiten en de levering aan hotels, restaurants en onafhankelijke handelaren. Zo verkocht het concern in oktober vorig jaar nog een meerderheidsbelang van zijn Chinese activiteiten aan de lokale retailer Wumart.