Milieuactivisten bieden petitie aan tegen afschaffing statiegeld

Milieuactivisten bieden petitie aan tegen afschaffing statiegeld

Milieuorganisaties hebben dinsdagmiddag bij de Tweede Kamer geprotesteerd tegen de afschaffing van het statiegeld op plastic flessen.

Afschaffing voorkomen

Dit deden ze door een petitie aan te bieden met ruim 50.000 handtekeningen en een koker met 100 flessendoppen aan de voorzitter van de Vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu. 

 

De actie is bedoeld om afschaffing van het statiegeld op grote plastic flessen te voorkomen, een plan dat vorige week een jaar werd uitgesteld door staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. De milieugroepen verwachten dat er meer plastic afval in het milieu verdwijnt als supermarkten geen lege flessen meer inzamelen. Ook willen ze dat er statiegeld komt op kleine plastic flesjes.

 

Statiegeld werd ooit door fabrikanten zelf in het leven geroepen omdat het goedkoper was om de flessen opnieuw te gebruiken. Sinds een aantal decennia is het inzamelen echter duurder dan de verpakking zelf, waardoor het bedrijfsleven al lange tijd roept om afschaffing van de maatregel.

Tags: