Wetsvoorstel rond Nederlandse Franchise Code ingediend | RetailDetail

Minister Kamp dient wetsvoorstel Nederlandse Franchise Code in

Minister Kamp dient wetsvoorstel Nederlandse Franchise Code in
Shutterstock

Minister Henk Kamp heeft vandaag het wetsvoorstel rond de Nederlandse Franchise Code ingediend. Zo moet die code in de nabije toekomst wettelijk verplicht zijn voor alle franchisegevers en –nemers.

Meer evenwicht

De NFC werd vorig jaar al opgesteld, maar moet op korte termijn dus ook in een wettelijk kader vastgelegd worden. Daar zou al een breed draagvlak voor zijn in de Tweede Kamer en minister Kamp heeft vandaag besloten om het wetsvoorstel ook officieel in te dienen. Vooral de franchisenemers zullen daar tevreden over zijn, want voorlopig blijven de franchisegevers koele minnaars van de code.

 

Tot nu toe hebben dan ook enkel elektronicaketen Expert en The Read Shop de code toegepast in hun franchiseovereenkomsten. Als de wet er doorkomt, zullen ook andere grote ketens dat voorbeeld toch moeten volgen.

 

De NFC moet er vooral voor zorgen dat er meer evenwicht komt tussen de twee partijen. Zo moet een geïnteresseerde ondernemer op voorhand voldoende inzicht krijgen in de financiële positie en solvabiliteit van de franchisegever. Franchisegevers beschouwen zo’n cijfers echter al gevoelige informatie en zijn daarom niet geneigd zomaar iedereen toegang te geven.

 

Afspraken rond e-commerce

Daarnaast moeten de zekerheden die franchisegevers van hun ondernemers vragen redelijk en proportioneel zijn. Volgens critici is dat vaak niet het geval, waardoor de meeste risico’s bij de ondernemer komen te liggen. Als zijn zaak ten onder gaat, dan blijft hij vaak met grote schulden zitten, terwijl de franchisenemer zonder problemen een nieuwe ondernemer in de zaak kan installeren.

 

Een ander belangrijk onderdeel van de NFC zijn de afspraken rond e-commerce. De online activiteiten zullen zo duidelijk gedefinieerd moeten worden in franchisecontracten. Langs de andere kant bevat de NFC ook plichten voor de franchisenemers, zodat die bijvoorbeeld niet langer op eigen houtje kunnen beslissen om niet langer te investeren.

 

Vrees voor rechtszaken

Toch klinkt bij de leden van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) vooral wantrouwen ten opzichte van de NFC. “Zij zijn wel voor zelfregulering door een franchisecode, maar deze tekst is niet gemaakt door wetgevingsjuristen”, zegt Jos Burgers, directeur van de NFV aan het FD. “Men verwacht veel rechtszaken en een verharding van de verhoudingen omdat de teksten niet goed zijn.”

 

“Er zijn veel verschillende franchiseformules, die nu allemaal in een keurslijf worden geperst. Ik denk dat dat verschillende partijen, vooral uit het buitenland, gaat afschrikken”, voegt franchiseadvocaat Alex Dolphijn daar aan toe.

 

Bij andere franchisenemers wordt de NFC dan weer toegejuicht. “We hebben een franchisecontract laten ontwerpen dat voldoet aan de NFC en zelfs nog wat verder gaat”, vertelt Christian Knaap van MijnPakketDienst. “Wij bieden de franchiser een stuk meer bescherming dan gebruikelijk. Bij ons kun je eerst een jaar proberen. Je betaalt wel een startvergoeding, maar in dat eerst opstartjaar geen franchisevergoeding.”

 

Ook minister Kamp is van mening dat de nieuwe wet kan leiden tot meer groei in de sector. “In de Verenigde Staten en Australië is franchise veel strakker gereguleerd. Mede daardoor is de sector daar twee tot drie keer zo groot. Dat betekent dat er ook in Nederland in potentie flinke groei mogelijk is, maar dan moeten franchisenemers wel beter beschermd worden en de verhoudingen evenwichtiger zijn”, zegt hij bij de presentatie van het wetsvoorstel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.