'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

 

Plus doet slachterij in de ban

Plus heeft naar aanleiding van de ophef over de beelden van een aantal Nederlandse eendenfokkerijen de samenwerking met Tomassen Duck-To stopgezet. Op de undercoverbeelden van Animal Rights is te zien hoe eenden ruw worden aangepakt bij het verzamelen voor transport naar de enige eendenslachterij in Nederland. De keten alle voorraad ook al uit de rekken gehaald in de supermarkten. Het eendenvlees werd aan voedselbanken geschonken, laat de supermarktketen weten. Mogelijk is de actie van Plus evenwel vooral symbolisch, want volgens de slachterij verkoopt de keten amper tien kilo eendenvlees per week

 

Het slachtbedrijf verdedigt zich ondertussen tegen de beschuldigingen: dierenmishandeling is volgens Gertjan Tomassen “totaal niet aan de orde”, aldus NU.nl. “Tomassen verwerkt per dag 35.000 eenden. En dat levert de boer vier euro per stuk op. Een eend met vangschade betalen we 1,36 euro voor en dat is onder de kostprijs. Dus dat is een soort stok achter de deur om er voor te zorgen dat bedrijven de eenden goed aanleveren”, klinkt het.

 

De eendenslachterij exporteert naar 80 verschillende landen, zo ook naar België, waar de dons onder meer gebruikt wordt in de dekbedden en kussens van de merken Auping, Ducky Dons en Silvana. De merken kopen er de dons in als diervriendelijk: de dons kreeg het dierenwelzijnskeurmerk RDS (Responsible Down Standard), meent Animal Rights.