'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons | RetailDetail

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons
Foto: Shutterstock

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

 

Plus doet slachterij in de ban

Plus heeft naar aanleiding van de ophef over de beelden van een aantal Nederlandse eendenfokkerijen de samenwerking met Tomassen Duck-To stopgezet. Op de undercoverbeelden van Animal Rights is te zien hoe eenden ruw worden aangepakt bij het verzamelen voor transport naar de enige eendenslachterij in Nederland. De keten alle voorraad ook al uit de rekken gehaald in de supermarkten. Het eendenvlees werd aan voedselbanken geschonken, laat de supermarktketen weten. Mogelijk is de actie van Plus evenwel vooral symbolisch, want volgens de slachterij verkoopt de keten amper tien kilo eendenvlees per week

 

Het slachtbedrijf verdedigt zich ondertussen tegen de beschuldigingen: dierenmishandeling is volgens Gertjan Tomassen “totaal niet aan de orde”, aldus NU.nl. “Tomassen verwerkt per dag 35.000 eenden. En dat levert de boer vier euro per stuk op. Een eend met vangschade betalen we 1,36 euro voor en dat is onder de kostprijs. Dus dat is een soort stok achter de deur om er voor te zorgen dat bedrijven de eenden goed aanleveren”, klinkt het.

 

De eendenslachterij exporteert naar 80 verschillende landen, zo ook naar België, waar de dons onder meer gebruikt wordt in de dekbedden en kussens van de merken Auping, Ducky Dons en Silvana. De merken kopen er de dons in als diervriendelijk: de dons kreeg het dierenwelzijnskeurmerk RDS (Responsible Down Standard), meent Animal Rights.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.