MKB-Nederland: “Schaf zondagstoeslag af”

MKB-Nederland: “Schaf zondagstoeslag af”

Michael van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, klaagt een zondagopening vaak niet kostendekkend is, vanwege te hoge zondagstoeslagen. Die passen volgens hem niet meer bij de zevendaagse werkweek en pleit voor de complete afschaffing van die zondagstoeslag.

"Slecht ondernemerschap"

Bovendien klinkt het in de Financiële Telegraaf dat er net door die zondagstoeslag tegenwoordig minder nieuwe cao's worden afgesloten. Veel cao-onderhandelingen in retail lopen immers spaak zodra er gesproken moet worden over de zondagstoeslag voor winkelpersoneel.

 

Het voorstel van MKB-Nederland wordt natuurlijk niet met positieve geluiden ontvangen door de vakbonden: "Nu de winkeltijdenwet is aangepast, klagen ze ineens over de kosten. Dat is slecht ondernemerschap, want in elke cao staat dat werknemers op zondagen toeslagen moeten krijgen", zegt Fedde Monsma van CNV Dienstenbond. Hij stelt dat MKB-Nederland zelf vragende partij was voor meer mogelijkheden om op zondag de winkel te openen.

 

Andrée Ruiters van FNV Bondgenoten oppert dan weer dat de toeslag de enige reden is dat mensen op zondag willen werken en dat er nog niet echt sprake is van een 24-uurseconomie. Volgens hem blijft zondag voor werknemers nog steeds een speciale dag, die ze enkel willen opgeven als daar de juiste vergoeding tegenover staat.

Tags: