Mondmasker keert terug in Belgische winkels

Shutterstock.com

Zoals verwacht verplicht België opnieuw het dragen van een mondmasker in winkels, vanaf vrijdag. Het Covid Safe Ticket geldt vanaf 1 november in horeca en fitnesscentra. Retailers tonen begrip voor de beslissing.

 

“Symboolmaatregel”

Het Overlegcomité heeft dinsdagavond beslist om het dragen van een mondmasker vanaf vrijdag 29 oktober opnieuw in te voeren in publieke binnenruimtes. Ook in winkels en winkelcentra geldt dus opnieuw de mondmaskerplicht. In de horeca en fitnesscentra wordt het Covid Safe Ticket ook in Vlaanderen verplicht vanaf 1 november – ook voor de medewerkers. Het was al verplicht in Brussel en Wallonië.

 

De maatregelen komen niet als een verrassing, gezien de sterk stijgende besmettingscijfers. De retailsector toont dan ook begrip voor de beslissing: handelsfederatie Comeos ziet het opnieuw invoeren van mondmaskers als een symboolmaatregel, die de mensen opnieuw de nodige voorzichtigheid moet bijbrengen. Er was nooit een probleem met besmettingen in winkels, maar het belangrijkste is dat winkelsluitingen worden vermeden.

 

"Wij gaan nogmaals onze verantwoordelijkheid opnemen bij de (her)invoering van de mondmaskers over het ganse grondgebied. We rekenen op begrip bij de klanten want onze winkelmedewerkers zullen dit in de praktijk moeten controleren. We betreuren dat de overheid haar verantwoordelijkheid niet opneemt en vaccinatie verplicht maakt voor iedereen. Een hogere vaccinatiegraad biedt een veel betere bescherming voor de volksgezondheid dan mondmaskers in winkels", aldus woordvoerder Hans Cardyn. 

 

“Sluitingen vermijden”

Ook zelfstandigenorganisatie Unizo klinkt mild: “Het opnieuw invoeren zal ongetwijfeld gevolgen hebben, maar als dit nodig is om sluitingen of verdere beperkingen te vermijden, dan zullen we daar opnieuw zo goed mogelijk mee omgaan. Het is belangrijk om onze economie te laten roteren", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche in een persbericht.

 

Voor vakbond ACV Puls is de gezondheid van de medewerkers in de retail prioriteit nummer één. De organisatie roept klanten op om winkelbedienden het leven niet zuur te maken: "Werk asjeblieft je frustratie niet uit op onze medewerkers", aldus retailverantwoordelijke Kristel Van Damme. 

 

De afgelopen dagen zagen retailers al dat zowel klanten als medewerkers spontaan weer vaker het mondmasker gingen dragen. Delhaize schatte maandag dat ongeveer dertig tot veertig procent van de klanten opnieuw een mondmasker droeg. Ook Aldi en Carrefour zagen een duidelijke toename, vooral bij oudere klanten, schrijft Het Nieuwsblad.