Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers | RetailDetail

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers
Hendrik Deroo en Fabian Jeanmart

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.

 

Betrokkenheid en tevredenheid

De problematiek is zeer actueel in een sector waar herstructureringen momenteel eerder regel dan uitzondering zijn. “Na een reorganisatie, zoals bijvoorbeeld bij Carrefour, is het van belang om terug een evenwicht te vinden en het vertrouwen van de medewerkers in de organisatie terug op te bouwen”, aldus Hendrik Deroo.
 

“We hebben oplossingen om de betrokkenheid en de tevredenheid van medewerkers op een permanente manier te volgen, waardoor je sneller en gerichter kan reageren. We gaan daarbij uit van de expertise die elke medewerker toevoegt aan de werking van het geheel. We werken momenteel bijvoorbeeld via coaches bij Delhaize, om de samenwerking binnen de winkelteams te vereenvoudigen en te verbeteren. Met name in retail zijn helaas veel voorbeelden te vinden waarin de impact van de medewerkers op beslissingen van de top zeer gering is…” Al zijn er ook positieve verhalen: “Torfs is een goed voorbeeld van een retailorganisatie die via een andere en evenwichtige benadering van de medewerkers tot een succesvol resultaat komt, zowel op zakelijk als maatschappelijk vlak.”

 

Lot in eigen handen

Antwerpenaar Deroo richtte Clarity Upgrades op met zijn zakenpartner Fabian Jeanmart uit Luik. Hun missie? “We willen de implementatie van nieuwe managementmodellen ondersteunen om zo een betere werkcontext te creëren. In deze zogenaamde 'agile' modellen is welzijn op het werk geen doel op zich, maar ze dragen er wel sterk toe bij. Ze helpen de werknemer om zijn professionele lot opnieuw in eigen handen te nemen. Zo werkt hij niet alleen efficiënter, maar is hij tegelijk ook gelukkiger in zijn job.”
 

‘Agile’ managementmethodes – zoals Holacracy, Scrum en het Spotify-model – zijn al een tiental jaar een groot succes in landen als de Verenigde Staten, Nederland en Zwitserland. België hinkt wat achterop. Toch boekten de twee ondernemers al mooie resultaten in bedrijven van allerlei formaten, gaande van kmo's tot grote spelers in het Belgische ondernemerslandschap. “In het model van Clarity worden de verschillende ‘agile’ methodes met elkaar vermengd om tot een aangepaste aanpak op maat te komen. En daar ligt voornamelijk het verschil met wat op dit moment doorgaans gebeurt.”
 

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.