Namaak kost Europa meer dan 15 miljard euro per jaar

Archieffoto: cosmetica
Shutterstock

De overheden in Europa verliezen jaarlijks ruim vijftien miljard euro aan inkomsten door namaak. Nieuw onderzoek toont ook sterke banden met andere soorten misdaad en ernstige gezondheidsrisico’s. 

 

Drank, make-up en geneesmiddelen

De overheden in EU-landen lopen elk jaar vijftien miljard euro aan inkomsten mis door de namaakproducten, doordat de illegale producenten geen belastingen en sociale premies betalen. De eigenlijke kostprijs loopt echter nog veel hoger op: sterk getroffen sectoren zijn cosmetica, drank en speelgoed, wat dan ook hoge gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.

 

In een nieuw onderzoek zoomen EUIPO, Europol en de OESO in op vier sectoren waarin namaak welig tiert: geneesmiddelen, cosmetica en lichaamsverzorging, wijn en sterke drank en speelgoed. Alleen al door de aard van die producten kunnen ze een groot gevaar vormen voor consumenten, maar er blijken ook steeds vaker banden te zijn met georganiseerde criminele groepen die nog andere misdadige activiteiten hebben. 

 

9,6 miljard euro aan nepcosmetica

Ook de economische kostprijs loopt hoger op tot negentien miljard euro aan gederfde omzet voor die vier sectoren. Jaarlijks verliest alleen al de sector cosmetica en persoonlijke verzorging ongeveer 14,1% van zijn omzet, of liefst 9,6 miljard euro, als gevolg van de namaakproducten. Dat is dit jaar al ruim 2,5 miljard euro meer dan in 2019.

 

In België is namaak in de vier betrokken sectoren goed voor een omzetverlies van 686 miljoen euro. Bijna de helft daarvan (324 miljoen euro) komt op het conto van farmaceutische producten, nepcosmetica kost de Belgische markt 279 miljoen euro. Door namaak lopen aanbieders van wijn en sterke drank 64 miljoen euro mis, die van speelgoed 20 miljoen.