Nederland maakt einde aan gratis plastic draagtasjes | RetailDetail

Nederland maakt einde aan gratis plastic draagtasjes

Nederland maakt einde aan gratis plastic draagtasjes

Nederlandse winkeliers zullen vanaf 1 januari 2016 geen gratis plastic draagtasjes meer mogen geven aan hun klanten. Staatssecretaris Wilma Mansveld van infrastructuur en milieu vaardigt daartoe namelijk op vraag van Europa een verbod uit.

Europa dringt aan op sterke reductie

Plastic breekt nauwelijks af, waardoor het zich ophoopt. Vooral in de zeeën wordt de kunststof een steeds groter probleem: jaarlijks zouden immers acht miljard draagtasjes in zee eindigen, waardoor ze een gevaar vormen voor het mariene leven.

 

Europa wil daarom het gebruik van plastic draagtassen zwaar terugschroeven. Het Europees parlement nam eind vorig jaar een richtlijn aan waardoor de lidstaten maatregelen moeten nemen, zodat tegen 2019 maximaal nog 90 zakjes per persoon worden verbruikt - en tegen 2025 zelfs maximaal 40. Vandaag ligt het gemiddelde in de Europese Unie nog boven de 200.

 

De lidstaten kunnen ervoor kiezen tegen eind 2018 komaf maken met de lichte plastic draagtassen die gratis worden verstrekt op de plaats van de verkoop van goederen. Nederland zal dat verbod dus zelfs nog sneller invoeren.

 

Voedselveiligheid primeert

Het verbod op gratis tasjes telt wel twee uitzonderingen, voor plastic tassen die noodzakelijk zijn wegens hun functionaliteit of in het kader van de voedselveiligheid. Europa raadt niettemin aan om de kleine plastic zakjes die gebruikt worden voor losse voeding geleidelijk te vervangen door zakken van gerecycleerd papier of door biologisch afbreekbare en composteerbare zakken.

 

Door de gratis zakjes te verbieden hoopt staatssecretaris Mansveld dat de consumenten overstappen op andere transportmogelijkheden of kiezen voor een meer duurzaam gebruik van plastic zakjes. Nu is het overgrote deel ervan voor eenmalig gebruik, nadien worden ze weggeworpen.

 

Een aantal retailers heeft trouwens al geanticipeerd op de nieuwe regeling: zo voerde Zeeman vorig jaar al een euro statiegeld in. Wie een plastic draagtas terugbrengt, ontvangt zijn waarborg weer.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.