Nederlands speelgoed komt vooral uit China

Nederlands speelgoed komt vooral uit China

Nederland importeerde vorig jaar voor 1,2 miljard euro aan speelgoed en spellen, en ruim 900 miljoen euro aan snoepgoed. Speelgoed komt voornamelijk uit China, terwijl snoepgoed vooral in de buurlanden wordt ingekocht, meldt het CBS.

Spelcomputers populairst

De totale invoerwaarde van speelgoed lag vorig jaar 17 procent hoger dan in 2013. De helft van het ingevoerde speelgoed komt uit China. Spelcomputers, het populairste speelgoed uit het buitenland, en ook speelgoedmuziekinstrumenten en speelgoedwapens komen bijna uitsluitend uit China, voor de inkoop van speelgoed het belangrijkste land.

 

Het meeste speelgoed wordt in de tweede helft van het jaar in ons land ingevoerd. Bijna de helft van het ingevoerde speelgoed komt in de laatste vier maanden van het jaar Nederland binnen.

 

Snoep uit buurlanden

Nederland voert het meeste snoepgoed in uit België en Duitsland. Bijna 60 procent van al het ingevoerde snoep komt uit deze buurlanden. Zelfs Sinterklaas brengt niet veel snoep uit thuisland Spanje mee: snoepgoed afkomstig uit Spanje was vorig jaar voor slechts zo'n 21 miljoen euro ofwel 1,25 euro per Nederlander per jaar.

 

De Nederlander vindt vooral de Spaanse zuurtjes lekker, maar de Sint neemt ook wel zoetigheden, zoals fondant en marsepein, uit eigen land mee. Spanje is voor ons land de zesde buitenlandse snoepleverancier, met een aandeel van ruim 2 procent.

Tags: