Nederlandse markt 3D-printen in opmars | RetailDetail

Nederlandse markt 3D-printen in opmars

Nederlandse markt 3D-printen in opmars

De Nederlandse markt voor 3D-printen zal in 2017 met 20% groeien naar 120 miljoen euro. In 2016 verdubbelde die markt nog van 50 naar 100 miljoen. Wereldwijd is 3D-printen al vijf miljard euro waard.

Ook wereldwijde groei

Uit een rapport van ABN Amro en organisatieadviesbureau Berenschot blijkt dat in Nederland de markt voor desktopprinters zal groeien naar drie miljoen euro in 2017, goed voor ongeveer 2.000 printers. Niet enkel particuliere gebruikers kopen die printers, maar ook steeds meer bedrijven die willen experimenteren met de technologie.

 

In de markt voor professionele printers zijn het vooral de metaalprinters die goed presteren: in 2015 was er wereldwijd een stijging van 47% in het aantal professionele metaalprinters. In Nederland worden die printers veelal ingezet in de medische en tandheelkundige sector. Het aantal professionele kunststofprinters daalde dan weer licht in 2015.

 

Investeren in onderwijs

Nederland zit wereldwijd in de kopgroep op vlak van 3D-printen. Zo is Shapeways de grootste online marktplaats voor geprinte producten en 3D Hubs is een wereldleider bij het helpen vinden van een lokale 3D-printer voor het produceren van een eigen design.

 

Het rapport duidt wel aan dat het een uitdaging zal zijn om koploper te blijven in de technologie: daarbij moet er vooral geïnvesteerd worden in onderwijs. Er zijn nog maar weinig opleidingen die zich specifiek op 3D-printen richten en nascholing van opgeleide ingenieurs gebeurt maar mondjesmaat.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.