Nederlandse retail speelt niet voor mondkapjes-politie

Vrouw met mondmasker en winkelkar
Foto: Shutterstock

Het dragen van mondkapjes in Nederlandse winkels wordt vanaf nu sterk aangeraden. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mogen handelaars klanten zonder zelfs weigeren, maar niemand lijkt dat van plan.

 

Deurbeleid is terug

In Nederland gelden sinds vandaag en voor minstens drie weken strengere coronamaatregelen, ook in de retailsector. Zo moeten winkels een “deurbeleid voeren” om anderhalve meter sociale afstand te garanderen en vraagt premier Rutte mensen zoveel mogelijk alleen – en niet voor het plezier – te gaan winkelen. Er wordt met de vakorganisaties ook overlegd of er speciale uren voor kwetsbare groepen kunnen worden georganiseerd in de supermarkten.


De Nederlandse regering gaf ook het dringende advies om mondkapjes te dragen in winkels, zeker in de meest getroffen steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Daar mogen handelaars klanten voortaan ook weigeren als ze geen mondmasker dragen. Er lijken echter bitter weinig retailers van plan om dat ook effectief te doen. 

 

Vrees voor agressie

Bij Hema moeten medewerkers bijvoorbeeld wel een mondkapje aan, klanten niet. De warenhuisketen bekijkt momenteel wel of het mogelijk is shoppers aan de ingang zelf een mondmasker te geven en ontsmettingsgel ter beschikking te stellen. De burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam vragen retailers nochtans om een verplichting.


De Nederlandse supermarktbranche is zelfs collectief tot het besluit gekomen mondkapjes niet te gaan verplichten, “om discussie aan de deur te voorkomen”. Dat reageert vakorganisatie CBL in een persbericht. Zowel klanten als medewerkers “mogen zelf bepalen of zij dit doen”, klinkt het. De supermarkten vrezen anders voor “veel extra discussie en zelfs agressie”, iets waar vakbond FNV eerder al voor had gewaarschuwd.